Tupakkapakkauksissa mennään kohti tuotemerkittömyyttä

15.8.2016 klo 11:27 Kotimaa KD Lehti

Suomen ASH:n mielestä on valitettavaa, että uudesta tupakkalaista puuttui vaatimus tuotemerkittömistä tupakkapakkauksista. – Toivon, että tämä asia saadaan meilläkin kuntoon mahdollisimman nopeasti, sanoo toiminnanjohtaja Mervi Hara.

Myöskin yksityisautojen tupakointikielto on monessa maassa ulotettu pidemmälle kuin meillä. Esimerkiksi Englannissa ja Skotlannissa ei saa tupakoida lainkaan, jos kyydissä on alaikäisiä. Kansainvälisesti ikärajat vaihtelevat 12:sta 19:ään vuoteen – meillä raja asettuu maanantaina 15 vuoteen.

– Tärkein uudesta laista puuttuva uudistus ovat tuotemerkittömät tupakkapakkaukset. Ne ovat käytössä Euroopan maista Isossa-Britanniassa ja Ranskassa. Monet maat ovat jo päättäneet samanlaisista toimenpiteistä. Toivon, että tämä asia saadaan kuntoon meilläkin mahdollisimman nopeasti, koska tupakkayhtiöt käyttävät pakkausta markkinoinnin välineenä, kansanterveysjärjestö Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara toteaa.

Savukkeiden värityksen ja muotoilun säätely vähentäisi niiden kiehtovuutta nuorten mielikuvissa.

Kansainvälisesti keskustelua on herättänyt ajatus savukkeiden värityksen ja muodon yhtenäistämisestä. Nykyään savukkeita saa myydä eri värisävyissä ja eri paksuisina. Savukkeiden värityksen ja muotoilun säätely vähentäisi niiden kiehtovuutta nuorten mielikuvissa.

Uuden tupakkalain myötä sähkösavukkeet rinnastetaan tupakkatuotteiksi ja niiden käyttö on kielletty siellä, missä tupakointikin on. Samalla niitä koskevat samat markkinointikiellot ja ostoikärajat kuin muutakin tupakkaa. Jotkut maat, esimerkiksi Brasilia, Singapore ja Uruguay, ovat menneet vielä pidemmälle ja kieltäneet sähkösavukkeet kokonaan.

Ylös