”Voimaanastunut uusi tupakkalaki on kansainvälisesti hyvää keskitasoa”

15.8.2016 klo 11:00 Kotimaa KD Lehti

Tupakkalakiin tuli 15. elokuuta liuta uudistuksia, jotka nostavat Suomen kansainvälisessä vertailussa tupakkapolitiikan eturintamaan, mutta eivät kaikilta osin kärkeen.

Kansanterveysjärjestö Suomen ASH pitää maanantaina 15. elokuuta voimaan tulevaa tupakkalakia hyvin valmisteltuna. Laki huomioi EU:n tupakkatuotedirektiivin vaateiden lisäksi muun muassa WHO:n kansainvälisen tupakkapuitesopimuksen (FCTC) kriteerit.

Kansainvälisen kehityksen valossa uusi laki jättää silti vielä kehittämisen varaa.

Suomi on kuitenkin eturintamassa siinä, että meillä tavoite tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppumisesta kirjattiin lakiin jo kuusi vuotta sitten – ensimmäisenä maana maailmassa. Sen jälkeen tavoite on saanut lumivyörymaisesti kannatusta muissa maissa ja meidän esimerkkiämme seurataan samansuuntaisilla tavoitteilla.

– Lakia on jo tiedotusvälineissä ja keskustelupalstoilla ehditty luonnehtia tiukaksi ja holhoavaksi. Todellisuudessa eri puolilla maailmaa tupakkalainsäädännössä on menty meidän lakiamme pidemmälle – itse asiassa olemme jo osin jälkijunassa, huomauttaa Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara.

– Suomi on kuitenkin eturintamassa siinä, että meillä tavoite tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppumisesta kirjattiin lakiin jo kuusi vuotta sitten – ensimmäisenä maana maailmassa. Sen jälkeen tavoite on saanut lumivyörymaisesti kannatusta muissa maissa ja meidän esimerkkiämme seurataan samansuuntaisilla tavoitteilla.

Uudessa tupakkalaissa muun muassa tupakkatuotteiden ostoikäraja pysyy ennallaan 18 vuodessa. Tupakkatuotteiden saatavuus vaikuttaa erityisesti nuorten tupakoinnin aloittamiseen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ostoikäraja on 21 vuotta yli 100 kaupungissa tai piirikunnassa, muun muassa New Yorkissa, Bostonissa ja Havaijilla.

Noin 90 prosenttia tupakoitsijoista aloittaa tupakoinnin alle 19-vuotiaina ja hyvin harva koskee tupakkaan ensimmäistä kertaa yli 20-vuotiaana.

– Suomessa tupakkakokeilut ja tupakointi aloitetaan 13-15-vuotiaana. Valtaosa nuorista pitää kokeiluja harmittomana eikä tiedä, että nikotiiniriippuvuus voi syntyä jo muutaman kokeilukerran jälkeen. Ikäraja on yksi tehokas keino siirtää kokeilut myöhempään ikään, jolloin kiinnostus tupakkaan voi jo olla vähentynyt, kun tupakalla ei tarvitse enää osoittaa aikuisuutta, Hara sanoo.

 

Ylös