”Pärjäämisen mentaliteetti sitoo suomalaisia-inhimillisempää otetta tarvitaan”

20.8.2016 klo 12:12 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Sari Tanus muistutti kuntavaalikentille suuntaavia piirijohtajia, että inhimillisempää otetta tarvitaan arkeen ja politiikkaan.

Kristillisdemokraattien syksyn ensimmäinen puoluehallitus alkoi totutusta poikkevalla tavalla. Kansanedustaja, KD:n varapuheenjohtaja Sari Tanus soitti alkuun XL5-yhtyeestä tutun laulajan ja lauluntekijän Mika Ikosen tuoreen kappaleen ”Anna mun halata sua”:

”Ei sun tarvi selvitä yksin. Anna mun halata sua, 
näytät siltä, että tarviit lohtua. 
Anna mun halata sua, 
ei se kipua poista, mut se hetken helpottaa ja 
auttaa jaksamaan
”

Ikosen kappaleeseen tykästynyt Tanus kertoi, että aikoo ottaa sen omaksi tunnussävelekseen. Hän muistutti puoluehallituksen jäseniä, KD:n piirijohtajia ja puolueorganisaation jäseniä arjen kohtaamisten tärkeydestä.

– Tarvitsemme inhimillisempää otetta arkeen ja politiikkaan. Jokainen kohtaaminen voi olla merkittävä, hän sanoi.

– Erityisesti sydämellä on ne 1,5 miljoonaa ikäihmistä, jota ovat suurin yksittäinen äänestäjäjoukko. Siellä on paljon pienillä tuloilla sinnitteleviä

Suomalaisia sitoo Tanuksen mielestä vahva omillaan pärjäämisen eetos. Toisaalta ilman inhimillisyyttä ja toisten ihmisten kunnioittamista hyvältäkin politiikalta putoaa pohja pois.

Kuntakentillä puhuttavat hallituksen tekemät ja aikomat leikkaukset, mutta toisaalta ihmisiä voi yllättää tarjoamalla konkreettisia ratkaisuja ilmiselviin epäkohtiin.

Esimerkiksi Tanus otti lakialoitteen munuaissiirroista. Niitä ei pitäisi rajoittaa vain lähisukulaisille. Lakialoitteen on allekirjoittanut 116 kansanedustajaa.

– Se vaati ainakin sata pientä luentoa aiheesta. Aihe on kaukana politiikan kovasta ytimestä, mutta se koskettaa inhimillistä elämää. Sellaiset aiheet saavat helpommin näkyvyyttä, Tanus muistuttaa.

Poliittisen tilannekatsauksen puoluehallitukselle pitänyt Tanus nosti esiin muutamia kärkiteemoja syksyn politiikkaa ajatellen.

Ensimmäinen eli heikoimmista välittäminen liittyy sekin inhimillisempään päätöksentekoon. Tanukselle Kristillisdemokraatit asemoituu poliittisesti keskelle.

– Erityisesti sydämellä on ne 1,5 miljoonaa ikäihmistä, jota ovat suurin yksittäinen äänestäjäjoukko. Siellä on paljon pienillä tuloilla sinnitteleviä, Tanus sanoi.

Suomen senioriliikkeen alullepanema kansalaisaloite taitetun indeksin poistamisesta tulee sekin eduskunnan pohdittavaksi syksyn aikana. Kristillisdemokraateissa on asian suhteen kahta ilmaa, mutta Tanus kannattaa indeksin poistamista.

Aito avioliitto-lakialoite on tulossa syksyllä eduskunnan käsiteltäväksi, vaikka hallitus on jo kiirehtinyt hyväksymään avioliitolain muutokseen tähtäävät liitännäislait.

– Meidän on kyettävä sanoittamaan uudelleen kantamme, että haluamme säilyttää jotakin niin arvokasta kuin perinteinen avioliitto, Tanus sanoi.

Kristillisdemokraatit on ainut eduskuntapuolue, jonka kaikki kansanedustajat äänestivät perinteisen, miehen ja naisen välisen avioliiton säilyttämisen puolesta.

Ylös