Upin Teija Tiilikainen: Yhteistyösopimus seuraa eurooppalaista trendiä

21.8.2016 klo 09:08 Politiikka KD Lehti

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen ei näe Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenvälisessä puolustusyhteistyösopimuksessa mitään mullistavaa. Hän korostaa, että Suomi seuraa sopimusaikeillaan Ruotsin jalanjälkiä.

Samalla kyse on yleisestä trendistä Euroopassa, koska unionin yhteinen puolustuspolitiikka ei ole ottanut suuria edistysaskelia, Tiilikainen selittää.

– Vähän hitaasti on menty eteenpäin, joten sitä on sitten paikkailtu sillä, että erilaiset maat tekevät keskenään kahdenvälisiä sopimuksia.

Tiilikainen arvioi, että Suomessa on tällä hallituskaudella pyritty karistamaan vanhoja pölyjä suhteesta Yhdysvaltoihin.

– Tunnustetaan se, että Yhdysvallat on merkittävä sotilaallinen toimija Euroopassa ja Pohjois-Euroopassa.

Suomen puolustushallinto valmistelee kahdenvälistä sopimusta puolustusyhteistyöstä Yhdysvaltojen kanssa.

Lännen Median haastattelussa ulkoministeri Timo Soini totesi pitävänsä puolustusyhteistyösopimuksen solmimista järkevänä.

Suomen puolustushallinto valmistelee kahdenvälistä sopimusta puolustusyhteistyöstä Yhdysvaltojen kanssa. Se saatetaan allekirjoittaa jo ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja.
Ruotsi teki sopimuksen Yhdysvaltojen kanssa kesäkuussa. Tiilikainen arvioi, että sopimuksen valmistuminen syksyn aikana kuulostaa mahdolliselta.

– Jos seurataan Ruotsin mallia, niin voi olla jo sapluunat valmiina, Tiilikainen sanoo.
Tiilikainen huomauttaa, että yhteistyösopimus haluttaneen saada maaliin ennen Yhdysvaltojen vaaleja, koska huolena on myös republikaanien Donald Trumpin mahdollinen nousu valtaan.

Lähde: STT–Heta Hassinen

 

 

Ylös