Inhimillisempi ote

25.8.2016 klo 13:27 Kolumnit Sari Essayah

Valtiovarainministeriön budjettiesitys jatkaa totutulla linjalla. Taloutta yritetään kyllä kammeta paremmalle uralle, mutta heikko työllisyyskehitys pienentää verokertymää ja heikompiosaisiin kohdistuvat etuusleikkaukset syövät ostovoimaa. Työttömyysmenot ovat yli viisi miljardia euroa eli osapuilleen saman verran kuin ensi vuonna otamme lisävelkaa. Kestämätön yhtälö.

Yhä useampi suomalainen on saatava mukaan yhteisen kakun kasvattamiseen ja työllisyysaste reippaaseen nousuun. Kiky-sopimuksesta huolimatta työmarkkinaosapuolet ovat juuttuneet poteroihinsa eivätkä ole pystyneet työmarkkinoiden suureen uudistamiseen; paikallisesta sopimisestakin uhkaa tulla torso.

Työttömyysmenot ovat yli viisi miljardia euroa eli osapuilleen saman verran kuin ensi vuonna otamme lisävelkaa. Kestämätön yhtälö.

KD on esittänyt koko ajan kannustavan perusturvan mallia, jossa työ ja sosiaaliturva yhteensovitetaan kulloisenkin elämäntilanteen mukaan. Näin työmarkkinoille hakeutumista eivät estä paperisota tai kannustinloukut, vaan työn vastaanottaminen kannattaa aina. Satunnaisesta tai osa-aikaisestakin työstä tulee kannattavaa. Samoin mallimme työttömyysturvan viimeisen 100 päivän käyttämisestä palkkatukeen tai starttirahaksi on kustannusneutraali eikä jätä ihmistä tyhjänpäälle kuten hallituksen yksioikoinen ansiosidonnaisen leikkaaminen.

Olemme KD:ssa startanneet RoadShown eli tienpäällä-kiertueen, koska meillä on tarjota hallituksen linjaa inhimillisempi ote päätöksentekoon niin työttömien työllistämisessä kuin lapsiperheiden, eläkeläisten ja heikommassa asemassa olevien tukemiseen. Samalla haluamme, että torikansalle tulevat tutuiksi meidän paikalliset, ahkerat valtuutettumme ja heidän hyvä työnsä.

Rionkaan kisojen koskettavin hetki ei ollut Phelpsin tai Boltin ties-monesko-kulta, vaan 5000 metrin kisassa kaatuneen juoksijan apu samassa rytäkässä loukkaantuneelle kilpasiskolle: ”Nouse ylös, juostaan yhdessä maaliin asti”. Inhimillisempi ote.

Ylös