Kolmen miljardin sote-säästöt haihtuvat, jos alkoholilakia höllennetään

26.8.2016 klo 08:30 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus arvioi, että kun vahvemmat oluet ja lonkerot rantautuvat ensi vuonna ruokakauppaan, alkoholiin liittyvät sairaudet ja kuolemat lisääntyvät.

– Se ei ole vain riski, vaan tiedossa oleva fakta. Kaikki asiantuntijat ovat asiasta samaa mieltä, mutta heitä ei ole kuultu. Alkoholilain uudistusta on viety jyräten eteenpäin, se on osoitus suuresta ymmärtämättömyydestä tai välinpitämättömyydestä, Tanus kritisoi.

– Kaikissa alkoholia myyvissä ravintoloissa ja baareissa pitäisi aina olla tarjolla riittävästi alkoholittomia vaihtoehtoja

Hän on varma, että lakimuutos nostaa vahvempien juomien kulutusta.

– Ruokakaupoissa, bensa-asemilla ja kioskeilla miedompien vaihtoehtojen sijasta otetaan ilman muuta useammin vahvempi vaihtoehto.

Lisäksi vaarana on, että soteen haetuilta kolmen miljardin säästöiltä putoaa pohja pois, säästöt saadaan tyystin unohtaa, jos tämä alkoholilakiuudistus menee läpi.

Tanus muistuttaa, että alkoholilain höllentämisen vuoksi tarvitaan lisää resursseja poliisille, palo- ja pelastustoimeen sekä monille sosiaali-ja terveydenhuollon aloille lastensuojelusta vanhustenhuoltoon.

– On aivan älytöntä, että kun toisaalla yritetään löytää säästöjä soteen, niin toisaalla työnnetään aivan vastakkaisia, kustannuksia lisääviä ehdotuksia.

Tanuksen mielestä lakiuudistus pitää jättää tekemättä. Hän ehdottaa uudenlaista lähestymistapaa myös anniskeluravintoloille.

– Kaikissa alkoholia myyvissä ravintoloissa ja baareissa pitäisi aina olla tarjolla riittävästi alkoholittomia vaihtoehtoja. Nyt tilanne on sillä saralla äärimmäisen huono. Usein tarjolla on vain väljähtynyttä kahvia ja parhaissa tapauksissa Coca colaa. Siellä missä tarjontaa on, on alkoholittomien myynti kasvanut selvästi, hän sanoo.

 

Ylös