”Politiikantekemisen oltava pohjimmiltaan mukavaa”

26.8.2016 klo 15:51 Politiikka Kristiina Kunnas

Kymen Kristillisdemokraattien piirisihteeri Jorma Kaario haluaa kuntavaaleihin mukaan myös pienten kampanjoiden ehdokkaat.

Jorma Kaario on löytänyt ymmärrettäviä syitä sille, miksi osa pyydetyistä ei uskalla suostua ehdokkaaksi.

– Ehdokkuus voi tuntua liian isolta asialta. Pitää olla mahdollista tulla mukaan myös pienellä panoksella. Puolue tarjoaa vaikutuskanavan, ja kukin saa tehdä erikokoisen kampanjan.

– Ehdokasta kohtaa odotusten paine: pitäisi osallistua kaikkeen ja kirjoittaa mielipidekirjoituksia. Liian suuri työtaakka lannistaa.

– Houkuttelen mukaan sanomalla, että voit itse miettiä, minkä verran haluat sitoutua. Määrittele panoksesi ja opettele sanomaan tarvittaessa ei – tekemisen pitää olla pohjimmiltaan mukavaa.

– Kannustan yhdessä tekemiseen. Se antaa motivaatiota.

Ehdokasta kohtaa odotusten paine: pitäisi osallistua kaikkeen ja kirjoittaa mielipidekirjoituksia. Liian suuri työtaakka lannistaa.

– Minulla ei ollut mukaan tullessani voimakasta tarvetta ajaa jotain tiettyä asiaa, vaan perinteinen ajatus, että politiikka on yhteisten asioiden hoitamista. On hyvä, että on kristillisesti ajattelevia ihmisiä päättämässä.

Kaario on filosofian maisteri ja matematiikan opettaja, ja tällä hetkellä koti-isä. Perheen kahdeksasta lapsesta seitsemän asuu vielä kotona. Tekemistä ei puutu, sillä hän käy Helsingin yliopistossa kreikan kurssia. Toiseksi vanhimman pojan valatilaisuus oli juuri Lappeenrannassa ja koululaisten koulut ovat alkaneet.

Kahdeksan lasta muodostaa jättiperheen. Ikähaitari on 22-vuotiaasta ammattikorkeakouluopiskelijasta kolmivuotiaaseen kuopukseen. Poikia on kuusi, tyttöjä kaksi.

– Lapset ovat sopeutuneet siihen, että arvokkaita lahjoja hommataan vuorotellen.

– Olemme saaneet valtavan paljon vaatteita. Yhdellä on yksi pelikonsoli ja toisella toinen, ei kaikilla tarvitse olla kaikkea.

– Ihmisiä säväyttää lasten lukumäärä. Pääsääntöisesti palaute on positiivista.

Millaista on kasvattaa suurperhettä?

– Vieroksun sanaa kasvattaja, koska lapset kasvavat kyllä ihan itsestään. Meidän tehtävänä vanhempina on luoda mahdollisimman hyvä kasvuympäristö. Olen ohjaamassa kasvua ja tarvittaessa luomassa rajoja.

– Voi kuulostaa hassulta, mutta ensimmäiset lapset vetävät muun porukan mukanaan positiivisessa mielessä. Lapset valvovat toinen toisiaan. Tärkeintä on positiivinen malli.

Jorma Kaario

• 47-vuotias FM
• asuu Kotkan Hovinsaarella vaimonsa ja 7 lapsensa kanssa
• suurperheen isä, perheessä 8 lasta
• Kristillisdemokraattien Kymen piirisihteeri
Ylös