Lastentautien erikoislääkäri Tiina Tuomela: 100 000 lasta altistuu päivittäin huonolle sisäilmalle

7.9.2016 klo 14:44 Politiikka Samuli Rissanen

Lastentautien erikoislääkäri ja KD Naisten puheenjohtaja Tiina Tuomela muistuttaa, että huonosta sisäilmasta kärsitään jopa 60 prosentissa kouluista.

Tuomela puhui Vihaiset äidit-ryhmän järjestämässä mielenosoituksessa Helsingissä.

Ongelma on erittäin laaja: On arvioitu, että jopa 60 prosentissa kouluista on sisäilmaongelmia. Niinpä päivittäin ainakin 100 000 lasta altistuu sisäilmaongelmille.

Useat altistuneet kokevat väsymystä, päänsärkyä, pahoinvointia ja kuumeilua. Tyypillistä on, että oireilu häviää muualla ja palaa ongelmatiloissa

Tuomela kertoo, että huonoon sisäilmaan liitettyjä oireita ovat erilaiset silmä-, nuha- ja yskäoireet. Selvää tutkimustietoa on myös infektiokierteen osalta.  Samoin astman puhkeaminen ja paheneminen on yhteydessä sisäilmaongelmiin.

Useat altistuneet kokevat väsymystä, päänsärkyä, pahoinvointia ja kuumeilua. Tyypillistä on, että oireilu häviää muualla ja palaa ongelmatiloissa.

– Pitkä altistus lisää riskiä sairastua erilaisiin autoimmuunitauteihin tulehduksellisiin suolistosairauksiin ja reumaan. Osa myös kehittää monikemikaaliherkkyyden reagoiden hajusteille ja muille ympäristön ärsykkeille.

"Vihaiset äidit" osoittivat eilen mieltään Helsingin Kansalaistorilla sisäilmasairaiden lasten puolesta. Paikalla oli kansanedustaja Sari Tanus sekä Vihreiden kansanedustaja. – Muut puolueet loistivat poissaolollaan, tapahtumassa puhunut lastentautien erikoislääkäri Tiina Tuomela kertoo.

”Vihaiset äidit” osoittivat eilen mieltään Helsingin Kansalaistorilla sisäilmasairaiden lasten puolesta. Paikalla oli kansanedustaja Sari Tanus sekä Vihreiden kansanedustaja. – Muut puolueet loistivat poissaolollaan, tapahtumassa puhunut lastentautien erikoislääkäri Tiina Tuomela kertoo. (Kuva: Mats Kangas)

Asian ikävä puoli on se, että oireet eivät koskaan katoa kokonaan.

Tuomelan mukaan sisäilmasta oireilevien tilanne on otettava vakavasti.

– Heidän oireiluaan ei saa kyseenalaistaa. Heitä ei saa syyllistää eikä diagnosoida psyykeltään sairaiksi. Lastensuojeluilmoituksilla uhkaaminen on täysin epäammattimaista toimintaa, Tuomela sanoi mielenosoituksessa.

Useat kouluikäiset sisäilmasta sairastuneet joutuvat oireilun takia vaihtamaan koulua useaankin otteeseen. Tai jopa jäämään kotiopetukseen.

Tuomela muistuttaa, että tilanne on lapsen kannalta henkisesti erittäin kuormittava. Lapsen sosiaalinen kehitys häiriintyy ja lapsi voi kokea olevansa erilainen.

– Vertaistuen merkitystä ei näissä tilanteissa voi liiaksi korostaa.

Kiinteistön laadukkaat tutkimukset ja korjaukset on Tuomlan mukaan aina tehtävä ja rakentamisen laatu on nostettava kunniaan. Hän muistuttaa, että korjaukset maksavat, mutta niin maksaa myös sairastuminen sekä inhimillisesti katsoen että rahallisina kustannuksina.

– Perusopetuslain mukaan lapsella on oikeus terveelliseen ja turvalliseen oppimisympäristöön. Mennään terveys ja inhimillisyys edellä, jotta lapsistamme ja nuoristamme kasvaa terveitä ja aktiivisia yhteiskuntamme jäseniä, Tuomela kiteyttää.

Ylös