Itsemurha-ajatuksista kysyminen voi estää peruuttamattoman teon

9.9.2016 klo 16:49 Kotimaa KD Lehti

– Ajatuksista puhuminen ahdistuneen kanssa ei lisää itsetuhoisuutta, mutta voi pelastaa itsemurhayritykseltä, uskotaan Surunauha ry:ssä.
Lauantaina 10. syyskuuta vietetään Maailman itsemurhien ehkäisypäivää.

Suomessa tehtiin 789 itsemurhaa vuonna 2014. Yrityksiä on arvioitu olevan noin 10–30 kertainen määrä. Itsemurha-ajatukset voi turvallisesti ottaa puheeksi kuka vain, joka on huolissaan lähellä olevan ihmisen jaksamisesta.

Surunauha ry antaa vertaistukea itsemurhan tehneen läheiselle.

Ajatuksista puhuminen ahdistuneen kanssa ei lisää itsetuhoisuutta, mutta voi pelastaa itsemurhayritykseltä.

Maailman itsemurhien ehkäisypäivää vietetään lauantaina 10. syyskuuta.

Surunauha ry antaa vertaistukea itsemurhan tehneen läheiselle. Yhdistys muistuttaa, että itsemurha-ajatukset ovat yleisempiä kuin luullaan. Ei välttämättä tarvita isoa, ulospäin näkyvää kriisiä. Monta pientä vastoinkäymistä voi tuntua yhtä raskaalta kuin yksi suurempi kriisi.

– Itsemurhaa ajatteleva haluaisi kyllä elää, mutta hän ei löydä muita keinoja psyykkisen kivun lievittämiseen ja ongelmien ratkaisemiseksi. Itsemurhasta puhuminen antaa mahdollisuuden käsitellä tilannetta, jolloin henkilö ymmärtää, että ei oikeasti halua kuolla ja että muita vaihtoehtoja on, sanoo kriisikeskustoimintojen johtaja Outi Ruishalme Suomen Mielenterveysseurasta.

Suurin osa itsemurhayrityksistä on harkitsemattomia. Epätoivo on hetkellisesti syventynyt, mikä saa vaikean elämäntilanteen tuntumaan umpikujalta. Keskustelu estää tällaisia yrityksiä tehokkaasti.

– Usein pelätään, että asiasta puhuttaessa sanotaan vääriä asioita tai rohkaistaan vahingossa toista itsemurhaan. Puhuminen on kuitenkin aina parempi kuin puhumattomuus. Hyvänä ohjeena on, että kun välität, et vahingoita, kertoo Surunauha ry:n toiminnanjohtaja Viivi Suihkonen.

Jos toisen jaksaminen huolestuttaa, on hyvä ensiksi rauhallisesti selvittää, mitä hän tuntee. Myötätuntoinen kuuntelu ja keskustelun ylläpitäminen kysymyksillä rohkaisevat toista kertomaan olostaan. Toivottomuuden ilmetessä kannattaa kysyä myös mahdollisista itsemurha-ajatuksista ja pohtia, miten vaikeassa tilanteessa olevan jaksamista voitaisiin tukea esimerkiksi ammattiapua hakemalla.

Itsemurha-ajatuksista rohkeasti kysyminen kuuluu sekä erilaisille ammattiryhmille että huolestuneille läheisille. Maailman itsemurhien ehkäisypäivää vietetään joka vuosi 10. syyskuuta eri puolilla maailmaa.

Tänä vuonna Suomen Mielenterveysseura ja Surunauha ry järjestävät Helsingissä Lapinlahden Lähteellä avoimen tapahtuman, jonka tarkoitus on muistuttaa itsemurhien ehkäisyn tärkeydestä. Tapahtuma alkaa kantaaottavalla pyöräkulkueella klo 11, jonka jälkeen on aiheeseen liittyvää keskustelua muiden muassa YLEn Sekasin-draamasarjan nuorten näyttelijöiden johdolla.

Surunauha ry on valtakunnallinen vertaistukijärjestö, jonka tavoitteena on tukea läheisen itsemurhan kokeneiden selviytymistä ja lisätä avoimuutta puhua itsemurhista. Järjestön vertaistukijat ovat koulutettuja vapaaehtoisia, jotka ovat itsekin menettäneet läheisensä itsemurhalle. Jäseniä yhdistyksessä on noin 700.
Surunauhan vertaistukitoiminta koostuu vertaistukiryhmistä useilla paikkakunnilla ympäri Suomea, valtakunnallisesta vertaistukiviikonloppukurssista, vertaistukipuhelimesta ja verkkoyhteisöstä. Lisäksi Surunauha järjestää tapahtumia ja seminaareja, pitää kokemuspuheenvuoroja ja kouluttaa vapaaehtoisia vertaistukijoita.
Katso lisätietoja muista tapahtumista ja toiminnasta: surunauha.net
Ylös