Bennett: Uskonnonvapaustilanne heikentynyt

13.9.2016 klo 13:08 Ulkomaat Esa Erävalo

Entinen Kanadan uskonnonvapaussuurlähettiläs Andrew Bennett viittasi Pew-tutkimuslaitoksen tietoihin kertoessaan eduskunnassa pienessä kokoussalissa kansainvälisen tilanteen heikentymisestä.

– Uskonnonvapauden loukkauksia voidaan tarkastella kahdella tavalla. Toisaalta kuinka julkinen valta rajoittaa uskonnonvapautta ja toisaalta kuinka paljon on vihamielisyyksiä eri yhteisöjen välillä. Esimerkiksi Kiinassa valtion rajoitukset uskonnonharjoittamiselle ovat keskeisiä, kun taas Nigeriassa vihamielisyydet.

Bennett katsoi Kiinan, Iranin ja Saudi-Arabian olevan uskonnonvapauksien pahimpia loukkaajia.

– Saudi-Arabia vie islamin ääriversiota, eikä siltä pidä ummistaa silmiään.

– Saudi-Arabia vie islamin ääriversiota, eikä siltä pidä ummistaa silmiään.

Pew-tutkimuslaitoksen lukujen mukaan 24 prosentissa maailman maista rajoitettiin lainsäädännöllä uskonnonvapautta ja 23 prosentissa maista oli avoimia vihamielisyyksiä ryhmien välillä.

– Mutta nämä maat olivat maailman väkirikkaimpia, joten 74% ihmisistä asuu näissä maissa, totesi Bennett.

– Lisäksi uskonnollisesti motivoituneita terroristitekoja oli 82 maassa ja siinä on ollut merkittävää lisäystä. Kristityt vainotuimpana ryhmänä kokivat vapautensa loukkauksia 108 maassa, muslimien eri suuntaukset 100 maassa ja juutalaiset 81 maassa. Lukujen perusteella antisemitistiset teot ovat kasvaneet, kertoi Bennett.

– On eri asia, että uskonnollisten ryhmien ja uskonnottomienkin välillä on erilaisia käsityksiä asioista ja on eri asia, että niiden pohjalta toisia vainotaan, Bennett totesi ja peräsi avointa keskustelua eri uskontojen edustajien ja uskonnottomienkin välillä. Tarvitaan uskontojen lukutaitoa. Eri mieltä saa olla, mutta toisia kunnioittaen ja kuunnellen.
Ylös