Demareille kelpaisi hallituskumppaniksi keskusta, vasemmisto ja vihreät, mutta ei perussuomalaiset

19.9.2016 klo 10:17 Politiikka Samuli Rissanen

Suurimman oppositiopuolueen Sdp:n kenttäväki haluaa perussuomalaiset ehdottomasti seuraavaksi oppositioon. Hallituskumppaniksi kelpaisi sen sijaan keskusta, vihreät ja vasemmistoliitto.

Muun muassa Turun Sanomien julkaisemassa Lännen Median teettämässä kyselyssä yli 90 prosenttia demarivaikuttajista vastasi, että perussuomalaisten paikka on heidän mielestään ehdottomasti oppositiossa.

Demarivaikuttajat pitävät perussuomalaisten arvomaailmaa liian konservatiivisena ja nationalistisena.

Kokoomuksen sysäisi oppositioon 65 prosenttia demareista.

Monet demarivaikuttajat pitävät perussuomalaisten arvomaailmaa liian konservatiivisena ja nationalistisena.

Turun Sanomille tulosta kommentoinut eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi, että perussuomalaiset koetaan kansallismieliseksi, populistiseksi liikkeeksi, joka on kaukana sosialidemokratiaan perinteisesti liitetystä kansainvälisyydestä ja rajat ylittävästä solidaarisuudesta.

– Jos talouspolitiikan puolella yhteistä pintaa löytyykin, tässä etäisyys puolueiden välillä on mahdollisimman pitkä, hän sanoo.

Jokisipilä uskoo, että mikäli Sdp ja keskusta ovat seuraavien vaalien kaksi suurinta puoluetta, kokoomus joutuu tyytymään oppositioon.

– Demareissa on varmasti uskoa siihen, että keskustan sosiaalisen omantunnon siipi saisi aikanaan enemmän valtaa ja talouspoliittinen yhteistyö sitä kautta enemmän aineksia toimia, hän toteaa.

Sdp:n paikallisvaikuttajista Vasemmistoliiton ottaisi seuraavaan hallitukseen 78,0 prosenttia ja vihreät 77,5 prosenttia.

Vastaajista 62,5 prosenttia ottaisi keskustan hallituksen neljänneksi puolueeksi, mikä tekisi kokoonpanosta viherpunamullan.

Kyselyssä seuraavaan hallituspohjaan otti kantaa 373 demarijärjestöjen ja -yhdistysten johtohenkilöä eri puolilta Suomea.

Ylös