Sisäministeri Paula Risikko: ”Nyt riitti vihapuhe”

22.9.2016 klo 11:17 Politiikka Samuli Rissanen

Sisäministeri Paula Risikon mukaan vihapuheisiin aiotaan puuttua entistä tehokkaammin. Nettipoliisille on tulossa lisää resursseja ja lainsäädäntöä täsmennetään.

– Me emme saa turtua vihapuheeseen. Nykyisellä lainsäädännöllä näyttää olevan vaikea selvittää vihapuheen taustalla olevia tahoja ja motiiveja, ja puuttua niihin. Lainsäädäntö on myös pirstaleinen, sisäministeri Paula Risikko sanoo.

– Suurin ongelma vihapuheen kanssa on se, että pitemmällä aikavälillä se on ensiaskel väkivallan suuntaan

Risikon mukaan vihapuheeseen tulee puuttua selvästi aiempaa johdonmukaisemmalla ja tehokkaammalla tavalla. Myös resurssit, esimerkiksi nettipoliisin osalta, on arvioitava uudestaan.

Poliisilla on jo hyviä kokemuksia vihapuhetta paljastavan, tutkivan ja ennalta ehkäisevän ryhmän kaltaisesta, keskitetystä ja erikoistuneesta tutkinnasta.

– Suurin ongelma vihapuheen kanssa on se, että pitemmällä aikavälillä se on ensiaskel väkivallan suuntaan. Vaikka väkivalta ei olisi vihapuheen levittäjän henkilökohtainen tarkoitus, vastakkainasettelun kasvattaminen johtaa helposti siihen. Vihapuheelle, väkivallalle ja rasismille on oltava nollatoleranssi, Risikko painottaa.

Risikko on tänään aamulla sisäministeriön johdon foorumissa antanut poliisijohdolle tehtäväksi valmistella nopeasti käyttöön otettavia toimintamalleja, joilla voidaan puuttua entistä tehokkaammin vihapuheeseen.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi vihapuhetta paljastavien, tutkivien ja ennalta ehkäisevien ryhmien entistä tiiviimpää yhteistyötä.

Tämän lisäksi arvioidaan yhdessä oikeusministeriön kanssa tarvitaanko lainsäädännöllisiä muutostarpeita vihapuheeseen puuttumiseksi.

 

Ylös