Nykyinen lainsäädäntö riittää väkivaltaisten ääriliikkeiden lakkauttamiseen

26.9.2016 klo 18:57 Politiikka Samuli Rissanen

Kansallissosialistisen Suomen vastarintaliikkeen kohdalla aika tiimalasissa on käymässä umpeen. Sisäministeri Paula Risikko ja oikeusministeri Jari Lindström kertovat, että nykyisen yhdistyslain puitteissa väkivaltainen ääriliike voidaan lakkauttaa.

Sisäministeri Paula Risikko kertoi tänään hallituksen lehdistötilaisuudessa, että nykyisestä yhdistyslaista löytyy jo mahdollisuus rasistisen ja väkivaltaisen ääriliikkeen lakkauttamiseen. Liikkeen toiminta lakkauttamisen jälkeen olisi rikos.

– Tämä on koskematon laki, koskaan aiemmin tätä ei ole sovellettu mihinkään

Oikeusministeri Jari Lindström täsmensi, että rikoslain nojalla rasistinen liike puolestaan rinnastuu järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Lindström kertoi myös, että kokoontumislain mukainen kuuden tunnin ilmoitusmenettely saattaa joissakin tapauksissa olla liian lyhyt aika.

Lisäksi lakkautettujen väkivaltaisten ääriliikkeiden tunnusten käytön kieltäminen lailla arvioidaan. Poliisi saisi oikeuden puuttua tunnusten käyttöön.

Väkivaltaisilla ääriliikkeillä hallitus tarkoittaa liikkeitä, joiden toimintaan sisältyy toistuvasti väkivaltaa, vihapuhetta tai muuta toimintaa, jota Suomessa yleisesti vallitsevan käsityksen mukaan pidetään lakien ja hyvien tapojen vastaisena.

Ongelmana on tähän asti ollut, että nykyisen lainsäädännön antamia mahdollisuuksia ei ole sovellettu käytännössä.

– Tämä on koskematon laki, koskaan aiemmin tätä ei ole sovellettu mihinkään, Risikko kertoo.

Lain toimeenpanosta on vastannut hyvin harva taho. Poliisihallitus on voinut soveltaa lakia, mutta poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan kynnys on koettu korkeaksi.

Kolehmainen kertoo, että tällä hetkellä lain soveltamista pohditaan kansallissosialistisen Suomen vastarintaliikkeen osalta.

Suomen vastarintaliike on ollut poliisihallituksen luupin alla jo vuoden 2013 kirjastopuukotuksesta lähtien. Sitten kuitenkin kului kaksi vuotta, ennenkuin Jyväskylän suurajojen yhteydessä tapahtui pahoinpitelyjä.

Kysymys Suomen vastarintaliikkeen kieltämisestä nousi jälleen esiin, kun Helsingin Asema-aukiolla pahoinpideltiin runsaat kaksi viikkoa sitten 28-vuotias mies. Mies kuoli vajaata viikkoa myöhemmin sairaalassa.

Äärijärjestön osalta kriteerit väkivallan toistuvuudesta ovat siis täyttyneet.

– Aikaa on nyt kulunut, Risikko sanoi.

 

Ylös