Lakialoite pikavippien koroista keräsi ennästysajassa 136 kansanedustajan allekirjoitukset

2.10.2016 klo 08:35 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustajat Jari Myllykoski (vas.), Lenita Toivakka (kok.), Arto Pirttilahti (kesk.), Kimmo Kivelä (ps.), Touko Aalto (vihr.), Maria Guzenina (sd.), Antero Laukkanen (kd.) ja Mats Löfström (r.) jättivät lakialoitteensa pikavippien korkojen rajoittamiseksi. Lakialoite keräsi pikavauhtia 136 kansanedustajan tuen.

Lakialoitteessa esitetään, että kuluttajansuojalain mukaista korkokattoa tulee soveltaa aina, kun velallisen luottosuhteessa nostama todellinen luottosumma on alle 2 000 euroa.

Uusi kirjaus lakiin estäisi korkokaton kiertämisen luottolimiittien avulla.

Kuluttajien maksutaakkaa kasvattavat viivästyskorot ja perintäkustannukset

Kuluttajansuojalain mukaan luoton todellinen vuosikorko saa alle 2 000 euron luotoissa olla enintään korkolain mukainen viitekorko lisättynä 50 prosenttiyksiköllä.

Korkokattoa on kuitenkin kierretty myöntämällä niin sanottuja luottolimiittejä, joiden korkeimmat vuosikorot ovat yli 400 prosenttia.

Lisäksi kuluttajien maksutaakkaa kasvattavat viivästyskorot ja perintäkustannukset.

Kesäkuun lopussa maksuhäiriöitä oli peräti 8,4 prosentilla Suomen aikuisväestöstä. Maksuhäiriömerkinnät vaikeuttavat esimerkiksi vuokra-asunnon ja verkkopankkitunnusten saamista ja aiheuttavat näin sosiaalista ahdinkoa.

Kansanedustajien lakialoite keräsi ennätysajassa 136 kansanedustajan allekirjoitukset. Se kertoo puoluerajat ylittävästä huolesta yleistyvistä maksuhäiriömerkinnöistä.

Kristillisdemokraateista lakialoitteen taustalla on kansanedustaja Antero Laukkanen.

Ylös