Eduskunnan keliakiaverkosto vaatii lakialoitteellaan keliaakikkojen aseman turvaamista

3.10.2016 klo 08:57 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunnan keliakiaverkosto on jättänyt lakialoitteen, jolla pyritään turvaamaan gluteeniton ruokavalio myös toimeentulotukiasiakkaille.

Lakialoitteessa esitetään lääkärin diagnosoimasta keliakiasta johtuvasta gluteenittomasta ruokavaliosta aiheutuvien ylimääräisten menojen sisällyttämistä toimeentulotuen perusosaan.

– Joissain kunnissa on jopa evätty harkinnanvarainen toimeentulotuki ja käsketty olemaan syömättä leipää

Lakialoite keräsi lähes 80 nimeä. Keliakiaverkostoon kuuluvista kansanedustajista lakialoitteen allekirjoittivat mm. verkoston jäsenet Anneli Kiljunen (sd.), Leena Meri (Ps.), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.), Johanna Karimäki (Vihr.), Katja Hänninen (vas.), Sari Tanus (Kd.) ja Satu Taavitsainen (sd.) sekä Matti Semi (vas.).

Keliakia on lääketieteellisesti todettu elinikäinen autoimmuuni sairaus, jonka ainoa hoito on koko elämän kestävä ehdoton gluteeniton ruokavalio. Ruokavaliota tulee noudattaa tarkasti joka päivä. Keliakian hoito vaatii ehdotonta tarkkuutta niin elintarvikkeiden valinnassa kuin ruoanvalmistuksessakin sekä kodin ulkopuolella ruokailtaessa.

Siksi eduskunnan keliakiaverkosto katsoo, että ruokavaliokustannukset on rinnastettava lääkekustannuksiin.

Tällä hetkellä keliakian kustannukset voidaan korvata harkinnanvaraisella toimeentulotuella. Sen käytössä on kuitenkin suuria kuntakohtaisia eroja, mikä asettaa pienituloisimmat keliaakikot eriarvoiseen asemaan.

– Joissain kunnissa on jopa evätty harkinnanvarainen toimeentulotuki ja käsketty olemaan syömättä leipää. Lakialoitteellamme tahdommekin korjata ongelman, Keliakiaverkoston puheenjohtaja, kansanedustaja Anneli Kiljunen sanoo.

Keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvaus poistui tämän vuoden alusta alkaen. Syynä oli valtiontalouden säästötarve sekä hallituksen yhteisesti hyväksymä poliittinen ratkaisu käytettävissä olevien rahojen kohdentamisesta.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä vaatii ensi vuoden budjettia koskevassa talousarvioaloitteessaan keliakian ruokavaliokorvausta takaisin. Korvauksen kustannus on noin 10 miljoonaa euroa vuodessa.

Ylös