”Jokainen voi miettiä, minkälaista hoitoa itse haluaisi”

6.10.2016 klo 18:37 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah osallistui Suomen lähi-ja perushoitajaliiton mielenilmaukseen Helsingissä. – 0,4 ei riitä hoitajamitoitukseksi. Jokainen voi miettiä, minkälaista hoitoa itse haluaisi, Essayah muistutti.

Hallituksen suunnitelmat supistaa hoitajamitoitusta nykyisestä suivaannuttaa perus- ja lähihoitajia, jotka ovat ammattilliitto SuPerin kyselyissä kertoneet jatkuvasta ylikuormituksesta ja riittämättömyyden tunteesta vanhustenhoidossa jo nykyiselläkin mitoituksella.

Super arvioi, että mikäli hallitus kutistaa hoitajamitoitusta vielä nykyisestä, ei taso riitä enää edes perushoitoon.

– Riittääkö kuusi minuuttia vanhuksen suihkureissuun?

Arvon mekin ansaitsemme-mielenilmaukseen Helsinkiin illansuussa kokoontuneet hoitajat huomauttivat, haluaisiko joku tarjota heikentyneen hoitajamitoituksen jälkeistä vanhustenhoitoa omalle äidilleen tai isälleen.

– Riittääkö kuusi minuuttia vanhuksen suihkureissuun? Riittäisikö se itsellesikään, mielenilmauksen järjestäjät kysyivät.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah oli samoilla linjoilla: Ei riitä. Eikä riitä 0,4 hoitajamitoituskaan.

20161006_172050

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah puhui Arvon mekin ansaitsemme-mielenilmaukseen kokoontuneille lähi- ja perushoitajille Helsingin kansalaistorilla. (Kuva: Samuli Rissanen)

– Hoidon tarve on kasvussa, ja hoitoon tulee entistä huonompikuntoisia vanhuksia, joiden hoidettavuus on vaikeutunut, Essayah perustelee.

Hän muistuttaa, että myöskin hoidon laatua ja turvallisuutta valvova viranomaistaho, Valvira, on arvioinut, että vanhustenhoito on vaikeuksissa, mikäli mitoitusta lasketaan nykyisestä.

Suomi on niinikään jäänyt selvästi jälkeen Ruotsista, puhumattakaan Norjasta ja Tanskasta, joissa vanhuksille riittää selvästi enemmän hoitajia.

Essayah pelkää lisäksi, että alan houkuttavuus kärsii, kun työ on jo nyt monissa kyselyissä koettu ylikuormittavaksi.

Essayah muistutti mielenilmaukseen kokoontunutta väkeä siitä, että Kristillisdemokraateille vanhustenhoito on ihmisarvoon perustuva kysymys.

– Meillä on sama ja täysi ihmisarvo, olemmepa sitten minkä ikäisiä tai kuntoisia tahansa, Essayah sanoi.

– Jokainen voi miettiä, minkälaista hoitoa itse haluaisi.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä jätti viime viikolla valtion ensi vuoden budjettiin talousarvioaloitteita, joissa hallituksen kaavailemat 70 miljoonan euron suuruiset leikkaukset vanhustenhoitoon perutaan.

Aloitteet sisältyvät Kristillisdemokraattien myöhemmin syksyllä julkaistavaan vaihtoehtobudjettiin.

 

Ylös