Lakialoite elinsiirroista on askeleen lähempänä toteutumista

7.10.2016 klo 07:58 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Sari Tanuksen lakialoitteella elinsiirroista on hyvät mahdollisuudet mennä läpi. 116 kansanedustajan allekirjoittama lakialoite on myös peruspalveluministeri Juha Rehulan mieleen.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanuksen lakiloitteella elinsiirroista on hyvä mahdollisuudet mennä läpi.

Aloite, joka mahdollistaisi muun muassa munuaisten siirrot myös muilta kuin lähiomaisilta, on kerrännyt 116 kansanedustajan allekirjoitukset.

Eduskunnan kyselytunnilla selvisi, että peruspalveluministeri Juha Rehula kannattaa myös lakialoitetta

Toisin kuin muissa Pohjoismaissa ja Euroopassa, Suomessa terve ihminen voi luovuttaa munuaisen vain lähisukulaisen tai samassa taloudessa asuvan henkilön sairauden hoidoksi.

Eduskunnan kyselytunnilla selvisi, että peruspalveluministeri Juha Rehula kannattaa myös lakialoitetta.

Tanus kysyi Rehulalta, mitä lakialoitteelle tällä hetkellä kuuluu. Tanus muistutti, että Suomessa munuaista odottaa jatkuvasti noin 400 potilasta, ja osalla heistä on jo sopiva luovuttajakin tiedossa. Monet heistä odottavat kiihkeästi, milloin elinsiirtoja helpottava laki Suomessa saadaan voimaan.

– Voisiko tämän monen potilaan kannalta elämän pelastavan ja normaalin toiminnan mahdollistavan ja samalla yhteiskunnalle suuria säästöjä tuovan lakimuutoksen saada pikaisesti eteenpäin ja eduskunnan hyväksyttäväksi, Tanus tiedusteli.

Rehula kertasi, että 116 kansanedustajan lakialoite on eduskunnan käsissä. Hallituksen piirissä tasiasta ei ole ministerin mukaan keskusteltu.

– Mutta tässä kohtaa on ihan omakin mielipide, ja se on se, että suhtaudun myönteisesti siihen, että tämän lakialoitteen mukainen muutos voitaisiin Suomessakin saada aikaan, Rehula sanoi.

 

Ylös