Yhdysvaltain kaakkoisrannikko valmistautuu Matthewn iskuun – ensimmäinen tuhoisa hurrikaani sitten vuoden 2005

6.10.2016 klo 12:24 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Floridassa, Georgiassa ja Etelä-Carolinassa on meneillään jättimäinen evakuointi kun ihmiset pakenevat pois hirmumyrsky-Matthewn tieltä. Hurrikaani tuhosi pahasti Haitia matkallaan pohjoiseen.

Presidentti Barack Obama kehotti eilen Kaakkois-Yhdysvaltain väkeä suhtautumaan Matthew-hirmumyrskyyn erittäin vakavasti.

– Älkää panikoiko, mutta lähtekää tarpeeksi kauas, totinen Obama sanoi.

Hurrikaani teki tuhoa Haitissa, ja toistakymmentä ihmistä kuoli. Haitin jälleenrakennus on vielä pahasti kesken maanjäristyksen jäljiltä, eivätkä sen rakennukset ole myrskynkestäviä. Haiti on jälleen mittavan avun tarpeessa.

Vielä tiistaina näytti siltä, että pohjoiseen matkalla oleva Matthew ohittaisi Yhdysvaltain koillisrannikon, mutta vuorokautta myöhemmin ennuste oli muuttunut. Nyt uhattuna ovat Floridan itärannikko, Georgia ja Etelä-Carolina.

Vuoden 2005 jälkeen hurrikaanit eivät ole iskeneet tuhoisasti Yhdysvaltoihin.

Suurin pelko on se, etteivät ihmiset ota tätä varoitusta tarpeeksi vakavasti.

Jättimäinen evakuointi on meneillään Floridassa, Georgiassa ja Etelä-Carolinassa. Ihmiset ovat hamstranneet ruokaa, juomavettä ja polttoainetta. Myrskyn reitillä olevat koulut ja palvelut on suljettu torstaina ja perjantaina, ja tuhansia lentoja loppuviikolta on peruttu.

Kaikki eivät kuitenkaan lähde. Osalla ei ole paikkaa minne mennä, osa luottaa siihen, että selviää myrskyn iskiessäkin.

– Suurin pelko on se, etteivät ihmiset ota tätä varoitusta tarpeeksi vakavasti, huolehti Floridan kuvernööri Rick Scott keskiviikkona.

 

Katrina 2005

Yhdysvallat ei ikinä unohda sitä, mitä Katrina-hirmumyrsky teki 2005. Katrina Atlantin hurrikaanikaudella 2005 oli kallein ja yksi eniten ihmisuhreja vaatinut hurrikaani Yhdysvaltain historiassa. Katrina oli Atlantilla mitatuista hurrikaaneista kaikkien aikojen kuudenneksi voimakkain.

Hurrikaani muodostui 24. elokuuta ja iski seuraavana päivänä maihin Kaakkois-Floridassa kategorian 1 hurrikaanina Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikolla. Heikennyttyään tilapäisesti trooppiseksi myrskyksi se voimistui nopeasti Meksikonlahdella ylimpään luokitukseen, kategorian 5 hurrikaaniksi tuulten puhaltaessa 78 m/s (280 km/h). Maanantaiaamuna 29. elokuuta myrsky heikkeni nelosluokan myrskyksi ja iski maihin heikettyään edelleen kolmosluokan myrskyksi Louisianan osavaltiossa tuulten puhaltaessa 56 m/s (200 km/h).

New Orleansin kaupungissa Louisianan osavaltiossa annettiin evakuointimääräys, koska suurin osa kaupungista sijaitsee merenpinnan alapuolella. Kaupunkia suojaavat neljä metriä korkeat padot eivät kestäneet myrskyn vaikutuksia ja lähes 80 % New Orleansin kaupungista jäi veden alle. New Orleans ja sen lähikaupungit kokivat erittäin mittavat tuhot, jotka nousivat 108 miljardin Yhdysvaltain dollarin suuruisiksi. Näin ollen Katrina oli historian pahimmat aineelliset vahingot Yhdysvalloissa aiheuttanut hurrikaani.

Aluksi uhrien määräksi pelättiin jopa yli 10 000, mutta tiedettyjä uhreja oli lopulta 1833. Luku sisältää vain vahvistetut kuolleet, siinä ei esimerkiksi ole huomioitu kaikkia kadonneiksi ilmoitettuja. Todellista lukua ei varmuudella saada koskaan tietää. (Lähde: Wikipedia/Hurrikaani Katrina)

 

 

 

 

 

 

 

 

Ylös