Hirmumyrsky Matthew tuhosi Haitia pahasti – Kirkon Ulkomaanapu antaa lisää apua

11.10.2016 klo 08:10 Ulkomaat KD Lehti

Haitissa 1,5 miljoonaa ihmistä on hätäavun tarpeessa hurrikaani Matthewn jäljiltä. Kirkon Ulkomaanapu päätti lisätuesta.

Haitiin viime viikolla iskeneen hurrikaanin tuhot ovat osoittautuneet erittäin suuriksi. Suurin pula tällä hetkellä on ruoasta, sillä myrsky tuhosi juuri valmistumassa olleen sadon. Kuolleita on yli 900 ja tuhoutuneilla alueilla on alettu sairastua myös koleraan, kun jätevesi sekoittui juomaveteen.

Kirkon Ulkomaanapu päätti myöntää 50 000 euroa lisää tukea Haitiin. Ulkomaanapu kohdistaa hätäapua alkuvaiheessa ruokaan, puhtaaseen veteen sekä perustarvikkeiden jakeluun. Lisäksi koulusektorille kohdistetaan varoja menetettyjen koulutarvikkeiden korvaamiseksi ja psykososiaalisen tuen antamiseksi lapsille.

Ulkomaanapu kohdistaa hätäapua alkuvaiheessa ruokaan, puhtaaseen veteen sekä perustarvikkeiden jakeluun.

Maan viranomaiset toivovat koulujen avautuvan mahdollisimman nopeasti, koska kouluun pääsy tukee lasten ja perheiden selviytymistä.

– Jatkossa tuemme tarvittaessa myös hurrikaanissa ja tulvissa vahingoittuneiden koulujen korjaamista. Arvioiden mukaan pahimmin kärsineillä alueilla 70-90 prosenttia kouluista on kärsinyt vahinkoja, Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva kertoo.

Kirkon Ulkomaanavun Haitiin rakentamat koulut eivät sijaitse pahimmilla tuhoalueilla.

Tuhojen laajuus on paljastunut köyhässä maassa hitaasti. Kun pahimmin vaurioituneesta Haitin eteläosasta on vähitellen saatu tietoja, on selvinnyt, että hurrikaani Matthew on suurin humanitaarinen katastrofi maassa vuoden 2010 maanjäristyksen jälkeen.

Viranomaisten julkaisemien tietojen mukaan myrsky on vaikuttanut 2,1 miljoonan ihmisen elämään tuhoalueilla, ja heistä 1,4 miljoonaa on humanitaarisen avun tarpeessa.

Viime viikolla Ulkomaanapu myönsi jo Haitiin tukea 50 000 euroa.

Ylös