KD Naiset muistuttaa vanhusten asuinturvallisuudesta

16.10.2016 klo 12:05 Politiikka KD Lehti

KD Naiset haluaa nostaa vahvasti muiden vanhusasioiden rinnalle vanhusten asuinturvallisuuden, josta ei juurikaan ole puhuttu.

KD Naiset muistuttaa, että esimerkiksi nykyisin rakennetaan integroituja keittiöitä, joissa kaappeihin ovien taakse on laitettu kodinkoneita. Tästä aiheutuu monia käytännön ongelmia hauraille vanhuksille. Lisäksi liesissä on toimintoja, joita ohjataan symbolein sekä erittäin pienillä ja herkillä hipaisukytkimillä.

KD Naisilla on huoli siitä, kuinka vanhukset saadaan evakuoitua asunnoistaan vaaratilanteiden sattuessa tai kuka huolehtii liikuntaesteisten siirrosta turvaan.

– Riskinä on, että levy on vahingossa tullut päälle ja liedelle unohtuneet ruoka-aineet ovat aiheuttaneet paloriskin ja jopa tulipalon.

– Huolta ovat aiheuttaneet myös tapaukset, joissa vanhukset ovat ottaneet puhelimet pois latauksesta, mutta laturi onkin jäänyt pistorasiaan, jolloin laturi on ylikuumentuessaan syttynyt tuleen, KD Naiset huomauttavat kannanotossaan.

KD Naiset vetoaa, että päättäjien ja turvallisuusviranomaisten olisi syytä puuttua tilanteeseen nopeasti, jotta voidaan estää ihmishenkien vaarantumiset.

KD Naisilla on huoli myös siitä, kuinka vanhukset saadaan evakuoitua asunnoistaan vaaratilanteiden sattuessa tai kuka huolehtii liikuntaesteisten siirrosta turvaan. Onko taloyhtiöillä ajantasaiset tiedot henkilöistä, jotta evakuointi voidaan suorittaa nopeasti.

– Vaaratilanteiden estämiseksi sisäministeriön tulee perustaa työryhmä, joka yhdessä turvallisuusviranomaisten kanssa antaa ohjeet taloyhtiöille, kuinka vanhusten ja vammaisten evakuoinnit tulee suorittaa, KD Naiset vaatii.

Ylös