Hurjaa vauhtia Tallinnaan – pintaliitäjäliikenne alkamassa 2018

21.10.2016 klo 08:07 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Ilmatyynyalusliikenne Tallinnaan viivästyy vuoteen 2018. Alunperin tarkoitus oli aloittaa pika-alusten liikennöinti jo tänä syksynä.

Virolaisyhtiö Sea Wolf Express lykkää ilmatyynyalusliikenteen aloittamista Helsingin ja Tallinnan välillä parilla vuodella. Alun perin yhtiö aikoi tuoda venäläiset pintaliitäjäalukset reitille jo syyskuussa.

Pintaliitäjä eli maaefektialus taittaa matkan pääkaupunkien välillä noin 30 minuutissa ja ottaa 12 matkustajaa kerrallaan.

Yhtiön hallitukseen kuuluva Tanel Jõeäär kertoi viivästyksen johtuvan siitä, että aluksen kulku osoittautui testeissä liian töyssyiseksi.

Runkoa pitää näin ollen suunnitella uusiksi. Tarkoitus on nyt aloittaa liikenne vuonna 2018. Pintaliitäjä eli maaefektialus taittaa matkan pääkaupunkien välillä noin 30 minuutissa ja ottaa 12 matkustajaa kerrallaan.

Niin sanottu maaefektialus hyödyntää siiven ja pinnan välistä maaefektiä. Tällainen alus on kuin lentokone, jolla on lyhyet siivet ja joka lentää lähellä veden pintaa. Kylmän sodan aikainen ”Kaspianmeren hirviö” oli samantapainen alus.

Sea Wolf Express tilaa alukset venäläiseltä RDC Aqualines -yhtiöltä ja suunnittelee hankkivansa niitä 15. Tulevana talvena yhtiö aikoo testata Helsingissä kahden hengen alusta.

Lähde: STT-BNS
Ylös