Prof. Matti Pohjola: Euro ei ole Suomen talousongelmien syy 

23.10.2016 klo 09:59 Kotimaa Esa Erävalo

Kansantalouden menestys pitkällä aikavälillä määräytyy työn tuottavuuden kasvusta, sanoi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professori Matti Pohjola, kun äskettäin julkaistiin kirja ”Ajatuksia talous- ja rahaliiton tulevaisuudesta”.

Työn tuottavuus tarkoittaa bruttokansantuotetta tehtyä työtuntia kohden, eli paljonko tavaroita ja palveluja saadaan aikaan yhdellä työtunnilla.

Pohjolan mukaan hidas työn tuottavuuden kehitys eteläisessä Euroopassa on velkakriisin perimmäinen syy. Suomi menestyi euroaikana vahvan teollisuutensa ansiosta talouskasvussa hyvin, yhtä hyvin kuin Ruotsi, kunnes tehdasteollisuus Suomessa romahti 2007-2008 alkaen.

– Suomen talouden kasvuvauhti on pysähtynyt tehdasteollisuuden ongelmien vuoksi. Kokonaistuotanto on vieläkin 11 miljardia euroa pienempi kuin 2008. Menetyksestä seitsemän miljardia on syntynyt elektroniikkateollisuudessa kaksi miljardia muussa metalliteollisuudessa ja kaksi miljardia metsäteollisuudessa.

Syinä ovat Nokian kännykkätuotannon poistuminen, kysynnän alenema metallituotteissa ja metallien alhaiset markkinahinnat ja internetin vähentämä kysyntä paino- ja sanomalehtipapereilta.

Syinä ovat Nokian kännykkätuotannon poistuminen, kysynnän alenema metallituotteissa ja metallien alhaiset markkinahinnat ja internetin vähentämä kysyntä paino- ja sanomalehtipapereilta.

– Muualla, kuten Ruotsissa ja Yhdysvalloissa talouden rakennemuutos kohti korkean teknologian palvelualoja tapahtui jo aiemmin. Suomi on jäänyt Ruotsia jälkeen palveluiden viennissä, joka on synnyttänyt Ruotsin talouden kasvun. Ruotsi ei myöskään menettänyt tehdasteollisuuttaan yhtä paljon mm vahvan auto- ja lääketeollisuutensa ansiosta.

Matti Pohjolan mukaan Suomikin on pääsemässä tähän junaan, vaikkakin myöhässä.

– Tietotekniikkapalveluja viedään ulkomaille lähes yhtä paljon kuin paperia ja pahvia, jotka ovat tavaraviennin suurin pääryhmä.

 

Ylös