THL:n terveysosaston johtaja Erkki Vartiainen toivoo sokeriveroa

23.10.2016 klo 09:37 Kotimaa Esa Erävalo

Hallitusohjelman mukaan ”korotetaan makeisveroa ja laajennetaan veropohjaa kilpailuvaikutukset ja valtiontukisäädökset huomioon ottaen”, toteaa pettynyt Erkki Vartiainen.

Pettynyt siksi, että elintarviketeollisuus haki EU.sta virkamiesten päinvastaisen viestin. Sen mukaan Suomen makeis- ja virvoitusjuomavero on perusteluiltaan valtion budjettia paikkaava, ja se voidaan todeta kilpailulainsäädännön vastaiseksi, mikäli mennään EU-tuomioistuimeen. Hallitus pelästyi ja poisti makeisveron kokonaan, ja samalla 109 miljoonaa euroa verotuloja.

–          Unkari on säätänyt sokerin ja tyydyttyneiden rasvojen terveysperusteisen veron, eikä se ole ollut EU:lle ongelma. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL, on esittänyt Suomessakin siirtymistä terveysperusteiseen sokeriveroon, jolla voitaisiin muuttaa käyttäytymistä terveellisempään suuntaan, sanoo Erkki Vartiainen, THL:n terveysosaston johtaja.

Terveyden kannalta yksi perusongelma Suomessa on, että vaikka aikuisten lihomiskehitys on pysähtynyt lapset ja nuoret lihovat edelleen huomattavasti.

–          Lapset ja nuoret saavat 14-15% energiastaan sokerista, kun suositus on maksimissaan 10%. Uusimpien Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusten mukaan saadaan merkittävää lisähyötyä, jos lisätystä sokerista saadun energian osuus on alle 5%.

Näissä luvuissa ei tarkoiteta hedelmiin, marjoihin, maitotuotteisiin ja vihanneksiin luontaisesti sisältyvää sokeria vaan lisättyä sokeria, jota tulisi saada korkeintaan 25 grammaa päivässä.

–          Lisätty sokeri on ruoassa turhaa energiaa, siinä ei ole mukana hivenaineita tai vitamiineja. 70% lasten ja nuorten sokerin saannista tulee välipaloista, kuten karkit, limpparit, suklaat ja muut makeat välipalat.

Hänen mukaansa kaikki ravitsemustieteilijät ovat samaa mieltä, että sokerin syöntiä pitää vähentää.

–          Se on yksi helpoimmista tavoista vaikuttaa lihomiseen ja hammasterveyteen.

Hammasterveys on syy miksi Suomen Hammaslääkäriliittokin kannattaa sokeriveroa.

Vielä tärkeämpänä pidän sitä, että teollisuus vähentäisi sokeria välipalatuotteista ja alkaisi kehitellä vähäsokerisia vaihtoehtoja.

Vero vaikuttaisi kahta kautta.

–          Vero vaikuttaisi erityisesti lasten ja nuorten terveyskäyttäytymiseen. Vielä tärkeämpänä pidän sitä, että teollisuus vähentäisi sokeria välipalatuotteista ja alkaisi kehitellä vähäsokerisia vaihtoehtoja.

–          Idea ei kuitenkaan ole, että verotettaisiin sellaisia tuotteita, joissa on luontaista sokeria, tai että sokerin käyttö kiellettäisiin.

Erkki Vartiainen kritisoi sitä, että Suomessa tehdään terveyspoliittisia päätöksiä pitkälti taloudellisten intressien pohjalta.

 

Ylös