Verkkopankkien pahviset tunnuslukulistat jäämässä historiaan

31.10.2016 klo 08:08 Kotimaa KD Lehti

Nordea aikoo korvata pahvikortit älypuhelinsovelluksella ensi vuoden aikana.

Verkkopankkien pahviset tunnuslukulistat voivat jäädä kohta historiaan. Ensimmäisenä liikkeellä on Nordea, jonka tavoitteena on jo ensi vuonna korvata pahvilistat älypuhelimille suunnitellulla tunnuslukusovelluksella.

Uuden sovelluksen vakuutetaan olevan pahviläpyskää turvallisempi ja helpompi käyttää.

Niille asiakkaille, jotka eivät käytä älypuhelinta tai muuten halua ottaa uutta sovellusta käyttöön, pankki toimittaa erillisen laitteen, josta tunnusluvut jatkossa saa. Siihen kirjaudutaan pin-koodilla. Laitteiden toimittaminen alkaa ensi vuoden alkupuolella.

Uuden sovelluksen vakuutetaan olevan pahviläpyskää turvallisempi ja helpompi käyttää.

– Sähköisestä tunnusluvusta tulee erittäin positiivista palautetta niiltä, jotka ovat sen jo ottaneet käyttöön. He ovat kokeneet, että se on todella helppo ja mutkaton, kun se kulkee mukana puhelimessa, sanoo Nordean henkilöasiakkaiden liiketoimintajohtaja Riikka Laine-Tolonen.

– Toisaalta jotkut asiakkaat ovat myös vähän huolestuneita, mitä tämä muutos tarkoittaa. Juuri siksi aiomme edetä asiassa hyvin suunnitellusti niin, että asiakkailla on aikaa miettiä, mikä heille on paras vaihtoehto.

Nordealla on 1,2 miljoonaa verkkopankin käyttäjää, joista vajaat 400 000 on jo ottanut sähköisen tunnusluvun käyttöön. Määrä kasvaa Laine-Tolosen mukaan nopeasti, viime viikkoina lähes 20 000:lla.

Kun tunnuslukulaitteet on toimitettu, Nordea päättää, milloin pahviset listat jäävät pois käytöstä.

– Arvioimme, että tunnuslukukortti poistuu vuoden 2017 aikana, Laine-Tolonen sanoo.

Myös muissa pankeissa suunnitellaan digitaalisten avainlukusovellusten tuomista ainakin pahvisten listojen rinnalle, vaikka ei välttämättä heti niiden korvaajaksi. Esimerkiksi S-Pankki on kertonut tuovansa sähköisen tunnuslukusovelluksen tarjolle jo ensi vuonna.

Finanssialan Keskusliiton selvityksen mukaan keväällä 2015 noin 90 prosenttia suomalaisista maksoi laskunsa yleensä verkkopankissa ja yli viidennes oli käyttänyt laskujen maksuun myös matkapuhelinta. Mobiilimaksaminen on yleistynyt nopeasti.

Lähde: STT–Raisa Kivilahti-Leppänen
Ylös