Hallituksen on korkea aika perääntyä vanhusten hoitajamitoituksen heikentämisestä

9.11.2016 klo 15:36 Politiikka

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä kritisoi hallitusta inhimillisyysvajeesta. Vanhustenhoidon parissa työtä tekevien työtilanne on kireä, mutta hallitus aikoo vähentää hoitajia entisestään.

Kristilliusdemokraattien kansanedustajien mielestä hallituksen on korkea aika perääntyä vanhusten hoitajamitoituksen heikentämisestä.

– Hoitajalla olisi jatkossa vain muutama minuutti aikaa auttaa kutakin vanhusta peseytymään. Henkilökunta haluaa hoitaa hyvin, mutta he eivät ehdi. Ei ole mitenkään hyväksyttävää, mutta ei myöskään yllätys, jos vanhusten ylilääkintä ja muu kaltoin kohtelu lisääntyy näissä olosuhteissa, Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman sanoo.

Hän esitteli Kristillisdemokraattien vaihtoehtobudjetin eduskunnalle.

Kristillisdemokraatit eivät myöskään hyväksy hallituksen esittämiä juustohöyläleikkauksia kaikkein köyhimpien indeksisidonnaisiin etuuksiin.

Hallituksen kaavailemat leikkaukset ammatilliseen koulutukseen peruttaisiin kokonaan KD:n vaihtoehdossa

– Lisäisimme Inhimillisyyttä kohdistamalla verokevennykset pientä työtuloa saaville ja laskemalla solidaarisuusveron alarajan seitsemänkymmenentuhannen euron vuosituloon.

– Solidaarisuusveroon emme kohdistaisi verovähennystä. Korottaisimme takuueläkettä ja peruuttaisimme lääkekorvauksiin esitetyt leikkaukset, Östman kertoo.

Kaikkiaan Kristillisdemokraatit esittävät 960 miljoonan euron parannuksia budjettiin. KD:n vaihtoehdossa velka ei kuitenkaan lisäänny, vaan esitys on 112 miljoonaa euroa ylijäämäinen hallituksen esitykseen verrattuna.

Kristillisdemokraatit antaisivat enemmän resursseja poliisille sekä lisäisivät verohallinnon, tullin, oikeuslaitoksen ja rajavartioston resursseja.

Hallituksen kaavailemat leikkaukset ammatilliseen koulutukseen peruttaisiin kokonaan KD:n vaihtoehdossa.

– Lapsiperheitä muistaisimme pienentämällä perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja, perumalla lapsilisiin kohdistuvat leikkaukset sekä tuomalla uuden perheellisten opiskelijoiden kahdensadan euron kuukausittaisen huoltajalisän jokaiselle lapsen huoltajana toimivalle opiskelijalle.

– Opiskelun ja perheen perustamisen helpottaminen voisi vaikuttaa suotuisasti myös väestökehitykseen, Östman kertoo.

Varat esitettyihin lisäyksiin otettaisiin sokeriverosta, mietojen alkoholijuomien valmisteverosta, työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksun verovähennyksen puolittamisesta sekä tehottomaksi todettujen yritystukien ja yritysten verotukien vähentämisestä.

Ylös