”Asumisen kalleuteen on voitava puuttua” – Sari Tanus pitää pääkaupunkiseudun hintatasoa kestämättömänä

15.11.2016 klo 07:37 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus haluaa hallituksen puuttuvan pääkaupunkiseudun korkeisiin asumiskuluihin ja niistä aiheutuviin asumistukimenoihin.

– Meillä on huono taloudellinen tilanne ja kaikkien pitäisi ymmärtää, että veroeurojamme pitää käyttää harkiten. Kelan väistyvä pääjohtaja Liisa Hyssäläkin nosti esille paisuneen asumistukijärjestelmän, KD:n kansanedustaja Sari Tanus huomauttaa.

Kolme viidestä eli yli 60 % vuokralla asujista tarvitsee asumistukea. Kela maksoi asumistukia viime vuonna 1,7 miljardia euroa.

– Asumistuesta on tahtomattamme tullut asumisen hintaa nostava mekanismi, kansanedustaja Tanus väittää.

–  Korkeampia vuokria on helppo pyytää, kun ’joku’ maksaa erotuksen. Tämä tuskin oli tuen alkuperäinen tarkoitus. Varsinkin pääkaupunkiseudulla kysynnän ja tarjonnan laki nostaa vuokrat pilviin ja ’joku’ maksaa.

On kummallista, että juuri Keskustan hallituksen aikana aluepolitiikan painopiste on täysin päälaellaan.

Kansanedustaja Tanus haluaa, että hallitus panostaa voimakkaasti toimenpiteisiin, joilla asumisen kalleuteen voidaan puuttua.

Varsinkin pääkaupunkiseudulla asumiskulut ovat ongelma, joka vaikuttaa jokaisen alueella asuvan elämään.

– Ylisuuret asumiskulut, asuntojen järjettömät neliöhinnat ja täysin kohtuuttomat vuokrat aiheuttavat sen, että normaalituloinen palkansaaja ei pysty omilla tuloillaan kustantamaan asumistaan, Tanus huomauttaa.

– Tilanne on täysin vääristynyt, jos yhteiskunta joutuu osallistumaan suureen osaan vuokralla asuvien asumiskuluista. Tämä on aluepolitiikkaa, joka vie yhteiskunnan veroeuroja noin miljardin euron verran vuosittain. Tämä raha ei siis mene vuokralaisille, vaan täysmääräisesti ylihinnoitellulle asuntobisnekselle.

Tanus soimaa hallitusta.

– On kummallista, että juuri Keskustan hallituksen aikana aluepolitiikan painopiste on täysin päälaellaan. Voi vain kysyä, minne unohtui Keskustan lupaus koko Suomen asuttuna pitämisestä?

Tanuksen mukaan hyvä esimerkki uskomattomasta asuntobisneksestä on pääosin ammattiliittojen omistama VVO.

– Se teki viime vuonna 371 milj. liikevaihdolla uskomattomat 225 milj. euroa voittoa.  Alkuperäinen jalo ajatus edullisista vuokra-asunnoista on hautautunut setelipinojen alle pankkiholveihin. Tai oikeammin, omistajat ovat sokaistuneet osinkojen suuruudesta eivätkä näe asiassa moraalista ongelmaa, Tanus kritisoi.

.VVO omisti viime vuonna 32500 asuntoa, joita se vuokraa.

– Jos se alentaisi jokaisen asuntonsa vuokraa 500e/kk, saisi se kuitenkin voittoa vielä 30 miljoonaa euroa eli yli 8 % liikevaihdosta.

Tanus pohtii, että on varsin mielenkiintoista on, että keskimääräinen asumistuen määrä pääkaupunkiseudulla on noin 400€/kk.  VVO:ta ei voi yksinään laittaa tikun nokkaan, hallitseehan se kuitenkin vain 4% vuokramarkkinoista.

– Esimerkki osoittaa, kuinka vääristynyt nykyinen järjestelmä on. Näiden lukujen perusteella voi miettiä, eikö yksi hallituksen kärkitavoitteista pitäisi Suomessa olla asumisen kalleuteen puuttuminen ja sen myötä mammutiksi kasvaneen, kalliin tukijärjestelmän purkaminen.

Tanus ehdottaa, että hallitus pikaisesti aloitttaisi hankkeen, joka perkaa kaikki asumisen hintaan vaikuttavat seikat, kuntien alikaavoittamisen, turhan byrokratian ja rakennusyhtiöiden ylihinnoitellun bisneksen.

– Jos tämä saadaan toteutettua, mitään ”lisäkikyjä” ei tarvita, asua saa halvemmalla ja yhteiskunnan eurojakin säästyy valtavasti.

 

Ylös