”Hyvä saattohoito on oikea vastaus vaatimuksiin eutanasian laillistamisesta”

19.11.2016 klo 13:17 Politiikka Samuli Rissanen

Viime päivinä on keskusteluun jälleen nostettu vaatimus eutanasian sallimisesta. Kansanedustaja Päivi Räsäsen mukaan kansalaisten huoli inhimillisen saattohoidon ja riittävän kivunlievityksen saatavuudesta on otettava vakavasti. – Tarvitsemme hyvää saattohoitoa, emme eutanasiaa, hän sanoo.

– Hyvä saattohoito on oikea vastaus vaatimuksiin eutanasian laillistamiseksi. Hallituksen tulee tehdä kansallinen ohjelma saattohoidon turvaamiseksi kaikille sitä tarvitseville, kansanedustaja Päivi Räsänen arvioi.

Hän puhui tänään Kristillisdemokraattien Hämeen piirin järjestämässä yleisötilaisuudessa Hattulassa.

Räsänen muistutti puheessaan, että vuosittain jopa 15 000 suomalaista tarvitsisi elämänsä loppuvaiheessa osaavaa palliatiivista ja saattohoitoa.

Kuolevalle on Räsäsen mukaan aivan mahdollista tarjota hyvä elämä loppuun saakka, jos käytetään saattohoidon keinoja, tehokasta kivunhoitoa ja tarvittaessa sedaatiota eli nukuttamista, jos muilla keinoin ei saada kärsimyksiä hoidettua.

Saattohoidon puutteita ei korjata tappamalla kärsiviä ihmisiä, vaan turvaamalla riittävä määrä osaavaa hoitohenkilöstöä

Syöpäpotilaiden lisäksi saattohoidon tarve kasvaa esimerkiksi muistisairauksissa. Yli 90-vuotiaiden määrä on kuusinkertaistunut Suomessa 30 vuoden aikana. Yhä useampi suomalainen kuolee korkeassa iässä vanhuuteen, monien elintoimintojen samanaikaiseen heikkenemiseen.

– Suomessa saattohoitoa ei ole systemaattisesti kehitetty osana julkista terveydenhuoltoa. Harvat saattohoitokodit ovat talousvaikeuksissa kuntien vähentyneiden maksusitoumusten vuoksi, Räsänen kertoo.

Avainkysymys kuolevien hoidossa olisi juuri resurssointi.

– Kuoleva tarvitsee inhimillistä läsnäoloa ja tehokasta oireenmukaista hoitoa. Saattohoidon puutteita ei korjata tappamalla kärsiviä ihmisiä, vaan turvaamalla riittävä määrä osaavaa hoitohenkilöstöä.

Räsänen muistuttaa, että kuolema on aina myös yhteisöllinen asia ja siksi ihmisarvoinen saattohoito on tärkeää paitsi potilaan myös läheisten kannalta.

– Eutanasian laillistaminen muuttaisi sairaaloiden toimintakulttuuria ja lääkärin työnkuvaa. Eutanasia ei kuulu, eikä sen tule kuulua hyvän saattohoidon keinovalikoimaan.

Ylös