Yhdysvaltain kansa jakautui kahtia

21.11.2016 klo 10:16 Politiikka Juha Richter

Yhdysvaltojen vaalit ovat ohi ja Donald Trump on valittu seuraavaksi presidentiksi. Juha Richter oli seuraamassa vaaleja Kaliforniassa.

– En voi uskoa, että minulla on sama kansalaisuus kun heillä, jotka äänestävät tätä hirviötä, sanoo Mike, keski-ikäinen liberaali Los Angelesissa ennen vaalien päättymistä ja tarkoittaa Donald Trumpia.

Trump on herättänyt närkästystä julkisilla lausunnoilla esimerkiksi naisista ja muurin rakentamisesta Meksikon rajalla. Nämä vaalit ovat ensimmäiset, joissa Mike on menettänyt uskonsa Yhdysvaltojen politiikkaan.

– Voitko uskoa, että hän on ehdottanut muurin rakentamista Meksikon rajalla? Onko se koskaan auttanut, esimerkiksi Berliinissä tai Kiinassa?

Deidra, nuorehko nainen Etelä-Kaliforniasta, kertoo, että hän on perinteisesti äänestänyt republikaaneja. Tällä kertaa ehdokkaan valinta on ollut varsin hankala.

– Päätin vasta äänestyspaikalla, etten äänestä tyhjää. Olin viimeisen hetkeen asti epävarma, hän kertoo.

Myös häntä Trumpin tyyli häiritsee, mutta hän kuitenkin äänesti ehdokasta.

– Hän puhuu suoraan asioista, mutta valitettavasti usein miettimättä.

Deidra kokee, että hänen äänensä ei oikeasti vaikuta, koska Kaliforniassa demokraateilla on pitkään ollut vankka enemmistö. Yhdysvalloissa valitaan presidenttivaaleissa valitsijamiehiä, yleensä ”the winner takes it all” -menetelmän mukaan: Eniten ääniä saanut ehdokas saa kussakin osavaltiossa kaikki valitsijamiehet, muut ehdokkaat ei yhtäkään.

Trumpilla on myös vakuuttuneita tukijoita. Amanda on nuori, kaksikymppinen opiskelija ja republikaaniaktiivi.

– Monet ihmiset ovat työttöminä ja Trumpilla on oikea lääke Yhdysvaltojen ongelmiin, sanoo Amanda

– Monet ihmiset ovat työttöminä ja Trumpilla on oikea lääke Yhdysvaltojen ongelmiin, sanoo Amanda, jonka mukaan ihmiset eivät halua enää ammattipolitiikkoja huipputehtäviin, vaan presidentiksi toivotaan nimenomaan ihmistä, joka tulee perinteisten politiikkapiirien ulkopuolelta.

– Kuten Trump, jolla on oikea ote asioihin ja halu luoda uusia työpaikkoja, kehuu Amanda, joka arvostaa Trumpin suoraa puhetta.

Vaalituloksen julkaistua Trump otti heti maltillisemman asenteen ja korosti, että hän haluaa olla kaikkien amerikkalaisten presidentti. Trumpin haastava tehtävä onkin yhdistää syvästi jakautunutta maata. Tehtävä ei tule olemaan helppo.

Ylös