Ruostevyöhyke siirtyi Trumpin taakse

21.11.2016 klo 11:18 Ulkomaat Esa Erävalo

Donald Trump lupasi tuoda työpaikat takaisin Yhdysvaltoihin ja luoda 25 miljoonaa uutta työpaikkaa 10 vuodessa. Hän lupasi tehdä Amerikasta jälleen suuren.

Demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton sai Yhdysvaltain presidentinvaaleissa 47,8% ääniosuudella ja 60 981 118 äänellä 232 valitsijamiestä ja republikaanien Donald Trump 47,3% ääniosuudella ja 60 350 241 äänellä 290 valitsijamiestä.

Trump sai vähemmän ääniä, mutta Yhdysvalloissa ehdokas saa kunkin voittamansa osavaltion kaikki valitsijamiehet. Trump onnistui saamaan niukan enemmistön vapaakaupasta ja globalisaatiosta kärsineeltä raskaan teollisuuden Ruostevyöhykkeeltä (Rust Belt), perinteisesti demokraatteja äänestäneissä osavaltioissa Wisconsinissa, Michiganissa, Ohiossa ja Pennsylvaniassa.

Trump sai vähemmän ääniä, mutta Yhdysvalloissa ehdokas saa kunkin voittamansa osavaltion kaikki valitsijamiehet. Trump onnistui saamaan niukan enemmistön vapaakaupasta ja globalisaatiosta kärsineeltä raskaan teollisuuden Ruostevyöhykkeeltä.

Donald Trump lupasi tuoda työpaikat takaisin Yhdysvaltoihin ja luoda 25 miljoonaa uutta työpaikkaa 10 vuodessa. Hän lupasi tehdä Amerikasta jälleen suuren, lisätä voimakkaasti öljyn ja maakaasun tuotantoa ja pelastaa kuihtuvan hiilikaivosteollisuuden.

Trump on kannattanut muurin rakentamista Meksikon rajalle, luvannut irtautua Pariisin ilmastosopimuksesta ja kansainvälisestä ilmastorahoituksesta, peruuttaa Obamacaren eli sairausvakuutuksen laajentamisen ja korotetut sava-maksut, karkottaa maassa laittomasti asuvat noin 11 miljoonaa ihmistä tai ainakin rikoksia tehneet, rajoittaa muslimien maahantuloa, sekä uudelleen neuvotella tai peruuttaa vapaakauppasopimukset.

Trumpin mielestä Yhdysvaltain liittolaisten on maksettava siitä, että Yhdysvaltain asevoimat suojelee heitä. Trump tuki Britannian EU-eroa kutsuen Euroopan unionia katastrofiksi.

Trumpin esittämässä rikkaisiin painottuvassa veroalessa valtio menettäisi verotuloja 5900 miljardia dollaria kymmenessä vuodessa konservatiivisen Tax Foundationin mukaan. Toisaalta Trump on luvannut laajan investointiohjelman julkisiin kouluihin, teihin ja infrastruktuuriin ja jopa siirtää USA:n metrijärjestelmään.

Hän on luvannut tukea Israelia, tunnustaa jakamattoman, Israelille kuuluvan Jerusalemin, siirtää sinne Yhdysvaltain suurlähetystön, sekä peruuttaa Iranin ydinsopimuksen.

Pro-life-liikkeen mukaan nyt, kun republikaaneilla on enemmistö myös senaatissa ja kongressissa, on mahdollista lopettaa myöhäiset abortit, rajoittaa liittovaltion rahoitusta aborteilta, ottaa pois rahoitus Planned Parenthoodilta ja nimittää aborttioikeutta rajoittava korkeimman oikeuden tuomari.

 

Ylös