Kristillisdemokraatit toivovat hallitukselta täyskäännöstä alkoholilain uudistuksessa

24.11.2016 klo 19:58 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustajat Päivi Räsänen ja Sari Essayah nostivat eduskunnan kyselytunnilla esiin hallituksen esityksen alkoholilaista. Räsänen arvioi, että alkoholilakiin tulevilla höllennyksillä on vakavat seuraukset: Vammaisia lapsia syntyy enemmän ja alkoholikuolemia tulee vuosittain 150 lisää.

Kristillisdemokraatit nostivat eduskunnan kyselytunnilla esille hallituksen alkoholilain uudistuksen, josta pelätään tulevan vuoden 2004 toisinto. Tuolloin alkoholiveroa laskettiin sillä seurauksella, että alkoholin kokonaiskulutus ja suomalaisten alkoholikuolemat lähtivät nousuun.

– Toivon ettei hallitus nyt todellakaan tee tätä virhettä, vaan noudattaa esimerkiksi OECD:n tuoretta ohjetta, jossa todetaan, että alkoholiveroa pitäisi korottaa, kansanedustaja Päivi Räsänen sanoo.

Miksi meillä halutaan alkoholisairauksia ja -kuolemia lisää, miksi lisää väkivaltaa ja huostaanottoja

Tällä kertaa hallitus on aikeissa siirtää vahvat oluet, lonkerot ja limuviinat ruokakauppojen hyllyille. Kristillisdemokraattien pitkäaikainen tavoite on ollut likipitäen päinvastainen. KD-ryhmän vaihtoehtobudjetissa mietojen alkoholijuomien kuten oluiden ja siiderien verotusta kiristettäisiin niin, että valtion kassaan kertyisi 200 miljoonaa euroa nykyistä enemmän.

Kansanedustaja Päivi Räsänen ihmettelee, miksi hallitus toimii päinvastoin kuin asiantuntijat ja päihdejärjestöt ohjeistavat. Räsäsen mukaan lakiluonnoksen vaikutusarvioissa todetaan, että alkoholin suurkuluttajien määrä kasvaa vahvempien oluiden ja siiderien saatavuutta lisättäessä.

– Myös vuosittaiset alkoholikuolemat lisääntyvät 150:lla. Alkoholin vammauttamia lapsia tulee syntymään nykyistä enemmän. Me kristillisdemokraatit olemme vaatineet tämän esityksen perumista, jotta useampi lapsi saisi elää turvallisen lapsuuden ilman vanhempien päihdeongelmaa ja jotta esimerkiksi poliisin resurssit riittäisivät, Räsänen sanoi eduskunnalle.

Hallituksenkin teettämissä vaikuttavuusarvioinneissa on päädytty Räsäsen kertomiin tietoihin.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, että hallitus on lisäämässä esimerkiksi nelosoluen saatavuutta. Tällä hetkellä sitä voi saada noin 350 Alkosta, mutta jatkossa sitä myy noin 5 500 vähittäiskauppaa ympäri Suomea.

– Tänään on jo arvioitu, kuinka se tulee vaikuttamaan siihen, että alkoholin hinta lähtee halpenemaan, Sari Essayah muistuttaa.

Essayah toivoo alkoholin hintaan korotusta jo ensi vuoden budjettiin. Hän haluaisi Suomen seuraavan Viron tuoretta esimerkkiä asiassa.

– Viro on kiristämässä alkoholiverotustaan ja Ruotsi on lantrannut jo aikoja sitten ruokakaupoissa myytäviä oluitaan. Miksi meillä toimittaisiin päinvastoin? Miksi meillä halutaan alkoholisairauksia ja -kuolemia lisää, miksi lisää väkivaltaa ja huostaanottoja, Essayah ihmettelee.

Ylös