Tyrmistystä alkoholilakiin KD:n Helsingin piirin kokouksessa: ”Hallitus pitäisi lähettää mielentilatutkimukseen”

25.11.2016 klo 00:06 Politiikka Kristiina Kunnas

Helsingin Kristillisdemokraatit ovat tyrmistyneitä hallituksen alkoholipolitiikan muutoksesta. Guggenheimin taidemuseo ei saa kannatusta kalleutensa ja epävarmojen talouslaskelmiensa vuoksi.

Kristillisdemokraattien Helsingin piiri kokoontui torstai-iltana. Kokous venähti, sillä edustajat kävivät pitkät keskustelut niin hallituksen kaavailemasta alkoholilain uudistuksesta kuin myös kaupungin kuumasta puheenaiheesta, Guggenheimin taidemuseosuunnitelmasta.

– Hallitus ei tule kaduille ja hoitoloihin katsomaan, miten alkoholisoitunut kansamme oikeasti on,  ja mitkä ongelmat alkoholin liikakäytöstä meillä jo nyt ovat, totesi edustaja Irene Sanden.

Sosiaali- ja terveysalalla pitkän päivätyön tehnyt Lea Pinomaa luki lakia hallituksen toimille.

– Hallitus pitäisi lähettää mielentilatutkimukseen, koska se haluaa sairastuttaa koko Suomen, Pinomaa vaati.

Hänellä on katetta sanoilleen, sillä hän on toiminut sosiaalityöntekijänä myös alkoholistien parissa.

Kaupunginvaltuutettu Mika Ebeling lisäsi löylyä tokaisemalla, että hallituksen pitäisi pyytää jo nyt tulevilta sukupolvilta anteeksi leväperäistä alkoholipolitiikkaansa.

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä sekä Helsingin piirin syyskokous torjuvat Guggenheimin taidemuseon. Epävarmuus ja taloussyyt painavat vaa’assa liikaa.

Helsingin kaupunki osallistuisi 80 miljoonalla yhteensä 130 miljoonan euron museon rakentamiseen. On vaarana, että kaupunki joutuu myös maksamaan takaamansa 35 miljoonan lainan.

– Emme kannata Guggenheimin rakentamista veronmaksajien rahoilla, sanoi puheenjohtaja Tuulikki Tepora.

Valtuustoryhmä ja syyskokous vetoavat siihen, että jos museon vetovoima ja suosio olisivat niin hyvät kuin hanketta ajavat esittävät, museon rakentaminen pitäisi helposti saada hoidettua täysin yksityisellä rahoituksella.

– Jos taas hanke ei houkuttele yksityisiä sijoittajia tarpeeksi, on selvää, että museon rakentaminen sisältää joko liian suuren taloudellisen riskin tai tappio-odotuksen.

Hanke etenee kaupunginvaltuuston käsittelyyn ensi viikolla, 30. marraskuuta.

– Tämä on järjettömän paljon rahaa, muistutti kaupunginvaltuutettu Mika Ebeling.

Esityksen mukaan Helsingin kaupunki osallistuisi 80 miljoonalla yhteensä 130 miljoonan euron museon rakentamiseen.

– On vaarana, että kaupunki joutuu myös maksamaan takaamansa 35 miljoonan lainan, Ebeling totesi.

– Eikä arvokkaalla paikalla olevan tontin lahjoittaminen veloituksetta epävarmaan hankkeeseen ole kaupunkilaisten edun mukaista, muistutti edustaja Saara Ruokonen.

Helsingin KD muistuttaa, että kaupungissa on jo erinomaisia taidemuseoita.

– Yksityisen säätiön tukeminen on pois jostakin muusta ja tärkeämmästä. Taide on hyväksi kaikille, mutta Guggenheim -investointi ei ole niin välttämätön kuin kaupunkilaisten perustarpeista vastaaminen.

KD-valtuustoryhmä on tunnettu pyrkimyksestään säästäväisyyteen ja se myös näkyy äänestyskäyttäytymisessä.

– Haluamme panostaa verorahat ennen kaikkea kuntalaisten peruspalveluiden parantamiseen.

 

 

Ylös