Kunnanjohtaja Oskari Auvinen kritisoi sote-valmistelua

26.11.2016 klo 14:44 Kotimaa Esa Erävalo

KD:n puoluevaltuustokokoukseen tervehdyksen tuonut Kangasalan kunnanjohtaja Oskari Auvinen kritisoi ankarasti sote-valmistelua.

– Kangasalan kaltaisten kasvukuntien kannalta esitetty rahoitusmalli on epäoikeudenmukainen. Uudistuksessa 163 kuntaa häviää ja 134 voittaa. Siirto tapahtuu niiltä, jotka ovat hoitaneet asiansa ja sote-kustannuksensa tehokkaasti, totesi Kangasalan kunnanjohtaja Oskari Auvinen tervehdyksessään KD:n puoluevaltuustolle.

Kun kunnan veroprosentin nostaminen estetään, siitä seuraa kuntien sopeutustarve, joka on yhteensä Suomessa yli 125 miljoonaa euroa. Kangasalan osalta kolme miljoonaa euroa.

– Kuntien investointikyky heikkenee muutoinkin, kun puolet tuloista lähtee.

Tällä hetkellä Suomen kunnat investoivat 4,7 miljardia euroa vuodessa, joten kyse ei ole pienistä rahoista.

– Kuntien taseeseen jää merkittävä kiinteistömassa, joka ei kelpaa maakunnalle. Toisaalta maakunnalle luovutettu peruspääoma heikentää kunnan tasetta ja vääristää peruspääoman suhdetta pysyviin vastaaviin, esimerkiksi Kangasalla noin yhdeksällä miljoonalla.

Lisäksi Auvisen mielestä uudistus kaventaa merkittävästi paikallista demokratiaa.

Nyt on Pirkanmaalla 800 luottamushenkilöä, maakuntavaltuustossa vain 79, joista Kangasalta kaksi tai kolme. Kansanvaltaisuus heikkenee olennaisesti.

– Nyt on Pirkanmaalla 800 luottamushenkilöä, maakuntavaltuustossa vain 79, joista Kangasalta kaksi tai kolme. Kansanvaltaisuus heikkenee olennaisesti. Lisäksi maakunnan palvelulaitokset ja yhtiöt ovat demokraattisen päätöksenteon ulkopuolella, kritisoi kunnanjohtaja Oskari Auvinen.

Hän totesi sarkastisesti, että näin varmasti saadaan palveluverkko karsituksi. Toisaalta sitten hallinto kasvaa ja myös valtion ohjausjärjestelmä paisuttaa julkista hallintoa.

– Tämä ei ole hyvää harkittua lainvalmistelua. Nyt esimerkiksi valinnanvapaudesta ja monikanavaisen rahoituksen yksinkertaistamisesta ei tiedetä vielä mitään ja ratkaisuja tehdään kiireellä. Asiat on harkittava rauhassa ja epäkohdat on korjattava. Kaupunkiseudut tarvitsevat erillisratkaisun elinvoima-asioissa.  Kuntia on kuunneltava aidosti, jyrähti Auvinen.

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah kiitti kunnanjohtaja Auvista siitä, että hän otti esiin monta niistä asioista, joista myös KD on hallitusta yrittänyt neuvoa.

Ylös