Turun saaristosta löytyi lintuinfluenssaa – kuolleita lintuja ei saa koskea ilman suojavälineitä

3.12.2016 klo 09:26 Kotimaa KD Lehti

Ahvenanmaan siipikarjatilat ovat tiukentaneet varotoimia viruksen takia. Lintuinfluenssaa on Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa.

Lintuinfluenssa on levinnyt Turun saaristoon, kertoi Elintarviketurvallisuusvirasto Evira perjantaina.

Paraisten Nauvosta kuolleina löydetyistä tukkasotkista on löydetty korkeaa kuolleisuutta linnuille aiheuttava H5N8-tyypin lintuinfluenssa.

– Yksityishenkilö oli löytänyt rannalta kolme tukkasotkaa, jotka toimitettiin Eviraan, sanoo yksikönjohtaja Terhi Laaksonen Evirasta.

H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on löydetty luonnonvaraisista linnuista ja siipikarjatiloilta useista Euroopan maista ja Ahvenanmaalta. Ahvenanmaalta tautia löytyi ensimmäisen kerran kaksi viikkoa sitten tukkasotkista.

Ahvenanmaan siipikarjatilat ovat tiukentaneet varotoimiaan lintuinfluenssaviruksen takia.

– Tartunta on nyt niin lähellä, sanoo Janne Mörn Storgårdin siipikarjatilalta.

Hän kuvailee tilannetta hälyttäväksi.

Kuolleita lintuja ei kannata silti koskea ilman suojavälineitä. Lintuinfluenssaan viittaavista oireista on ilmoitettava heti kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille.

Evira perustaa Turun saaristoon Nauvoon lintujen löytöpaikan ympärille vähintään kymmenen kilometrin rajoitusvyöhykkeen, jonka sisällä rajoitetaan siipikarjan ja siipikarjatuotteiden siirtoja. Siipikarjatilat vyöhykkeen sisällä myös tarkastetaan lintuinfluenssan varalta.

Laaksosen mukaan suurimmat riskialueet ovat nyt rannikon alueella, mutta lintuinfluenssa voi levitä myös itään ja pohjoiseenkin. Laaksonen sanoo, ettei tiedä tarkkaan, miksi juuri tukkasotkat sairastuvat virukseen.

– Ehkä vesilinnut sairastuvat herkemmin kuin muut linnut.

Laaksosen mukaan Eviraan on toimitettu tutkittavaksi myös muutama kotka, jotka löytyivät kuolleina Ahvenanmaalta.

– Tulokset (influenssan osalta) eivät ole valmistuneet.

Viime viikonloppuna influenssaa löytyi Maarianhaminan lintutarhan riikinkukoista ja kanoista.
THL:n mukaan nyt leviävä lintuinfluenssa ei ole aiheuttanut sairastumisia ihmisille. Kuolleita lintuja ei kannata silti koskea ilman suojavälineitä. Lintuinfluenssaan viittaavista oireista on ilmoitettava heti kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille.

Maa- ja metsätalousministeriö määräsi siipikarjan pidettäväksi sisällä joulukuun alusta toukokuun loppuun.

Lähde: STT–Tuomas Keränen, Jecaterina Mantsinen
Ylös