”Lainsäädäntö paras tae turvaamaan reilun kaupan pelisäännöt kotimaan ruokamarkkinoilla”

8.12.2016 klo 14:13 Politiikka KD Lehti

Maatalousjohtaja Minna-Mari Kailan mukaan ruokamarkkinat eivät toimi. Ruoantuotantoa ei voida jättää markkinatalouden armoille, sillä valta ruokaketjussa on liian keskittynyttä. – Paras ja nopein tapa edistää ruokamarkkinoiden toimintaa ja reilun kaupan pelisääntöjä on lainsäädäntö, Kaila sanoo.

– On erittäin tärkeää, että Suomi on yhdessä rintamassa EU-maiden enemmistön kanssa ajamassa EU:n lainsäädäntöä eteenpäin, muistuttaa maatalousjohtaja Minna-Mari Kaila.

Kaila puhui MTK-Etelä-Savon syyskokouksessa Mikkelissä keskiviikkona 7. joulukuuta.

– Tänä vuonna on päätetty useista maatalouden kriisipaketeista. Tukipakettien varaan ei synny kannattavuutta, vaan ne auttavat pahimman ahdingon yli. Ruokamarkkinoiden parempi toimivuus ja arvonlisän tasaisempi jakautuminen ruokaketjussa mahdollistaisivat kannattavuuden ketjun kaikille toimijoille, sanoo maatalousjohtaja Minna-Mari Kaila.

MTK on yhdessä elintarviketeollisuuden ja päivittäistavarakaupan kanssa valmistellut jo pitkään vapaaehtoisia toimia, joilla pystyttäisiin karsimaan ruokaketjun huonoja kauppatapoja. MTK ei ole halunnut sitoutua ehdotettuun itsesääntelymalliin, koska se ei tuo parannusta viljelijän asemaan ruokamarkkinoilla.

Tukipakettien varaan ei synny kannattavuutta, vaan ne auttavat pahimman ahdingon yli. Ruokamarkkinoiden parempi toimivuus ja arvonlisän tasaisempi jakautuminen ruokaketjussa mahdollistaisivat kannattavuuden ketjun kaikille toimijoille.

– Olemme odottaneet ketjun muilta toimijoilta vastaantuloa, toistaiseksi tuloksetta. Toimimattomaan järjestelmään emme sitoudu, tähdentää Kaila.

– Katse on käännettävä myös tulevaan EU:n  maatalouspolitiikan uudistukseen. Maatalouspolitiikan on oltava vahva, joustava, ennakoitavissa oleva ja yksinkertainen.

Kailan mielestä maatalouspolitiikan keinovalikoimaan pitää kuulua toimenpiteet, joilla turvataan markkinoiden toimivuus ja suojataan maatalousyrittäjää hintojen nopeilta vaihteluilta. Suomelle on erityisen tärkeää, että käytössä ovat nykyiset luonnonhaittaa tasaavat tukielementit, riittävät tuotantosidonnaiset tuet sekä mahdollisuus maksaa kansallisia tukia.

– Maatalouspolitiikan on mahdollistettava suomalaisen, maailman laadukkaimman ruoan tuottaminen myös tulevaisuudessa, sanoo Kaila.

Maatalouden kannattavuudesta ja samalla elintarvikehuoltovarmuudesta huolehtiminen on turvallisuuspolitiikkaa.

– Maatalousyrittäjä on paras rauhanturvaaja, sillä anarkia vaanii viidennen syömättä jääneen aterian päässä, muistuttaa Kaila.

 

Ylös