Perustulokokeilu on täysi floppi

13.12.2016 klo 12:23 Kolumnit Asmo Maanselkä

Hallituksen esitys perustulokokeiluksi muuntui valiokunnassa erikoiseen muotoon. Havaittiin, että perheellinen työmarkkinatuen saaja voi menettää jopa 300€ etuisuuksia kuukaudessa, mikäli ei onnistu työllistymään. Valiokunta päätyi lopputulokseen, ettei keneltäkään voi vähentää tukia. Siksi jokainen, joka havaitsee tukiensa vähentyvän, voi jatkaa entisten tukien hakemista. Tämä tarkoittaa, että perustulo onkin 560 – 900 €, koska voi hakea siivuja työmarkkinatuesta oman perustulonsa päälle.

Koko perustulon idea vesittyi.

Koko perustulon idea vesittyi. Tämä vääristää myös tutkimustuloksia. VATT:n ylijohtajan Anni Huhtalan allekirjoittamassa lausunnossa arvioidaan, että lapsikorotusten puuttuminen ”pitkälti mitätöi kokeen lapsiperheiden osalta”. Samaa sanoo Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen.

Näin ollen perustulokokeilun piirissä on eduskunnan työ- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtajan Tarja Filatovin (sd) mukaan arviolta vain 1200 henkilöä. 800 perheellistä rajautuu kokeilusta pois. Työmarkkinatuen lisäosat eivät koske ainoastaan perheellisiä, vaan mukana ovat myös työkokeilurahat ja asuntolainan korkojen verovähennysoikeus, joita he voivat hakea. Kenestäkään kokeiluun osallistuvasta ei saada luotettavaa tietoa. Perustulokokeilu on ristiriitainen. Vastausta ei tule siihen tutkimuskysymykseenettä toimiiko yksi kiinteä summa, joka korvaisi perusetuudet kuten työmarkkinatuen ja peruspäivärahan.

Perustulon kommelluksista havaitsee miten hankalaa on yhdellä summalla kattaa minimitoimeentuloa. Elämäntilanteet ovat erilaisia.

Valmistelen parhaillaan kannustavaa KD:n lanseeraamaa perusturvamallia, jossa perheettömät eivät unohdu kuten hallituksen esityksessä.

Ylös