”Kansalaisella on täysi oikeus vaatia todenmukaisia lausuntoja poliitikoilta” – Peter Östmanin kolumni

2.12.2016 klo 14:23 Kolumnit Peter Östman

Ehdottomasti – kansalaisilla on täysi oikeus vaatia todenmukaisia lausuntoja niin ministereiltä kuin meiltä muiltakin poliitikoilta. On myös täysin perusteltua, että eduskunnan oikeusasiamies tutkii, olisiko pääministeri Juha Sipilän pitänyt jäävätä itsensä kaivosyhtiö Terrafamea koskevassa valtioneuvoston päätöksenteossa. Itse varon ottamasta kantaa jääviyskysymykseen ennen kuin oikeusasiamiehen selvitys asiassa on valmistunut.

Toinen tärkeä kysymys tässä asiassa koskee median asemaa ja luotettavuutta. Voivatko kansalaiset luottaa siihen, että tiedotusvälineet, etenkin julkisen palvelun yleisradioyhtiö, ovat uutisoinnissaan tarkkoja ja objektiivisia. Miten on muiden luotettuina pidettyjen medioiden laita?

Kenen versiota meidän pitäisi uskoa, Suomen Kuvalehden vai Ylen päätoimittajan?

Sipilä-Yle -uutisvyöryssä edettiin myös parhaimpien unien aikaan, kun Suomen Kuvalehti julkaisi keskiviikkona aamuyöstä artikkelin, jossa väitettiin, että pääministeri on vaientanut Ylen. Tämä uutinen levisi nopeasti ja sain itsekin asiaa koskevan STT:n tekstiviestin klo 05:37.

Tämä väite, joka levisi koko aamun useimmissa medioissa, oli ainoana totuus asiasta. Se eteni myös kansainvälisessä mediassa. Muutamaa tuntia myöhemmin Ylen uutistoiminnasta vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen kiisti Suomen Kuvalehden tiedot. Hän oli saanut yöllä kello kahdelta kommenttipyynnön asiasta, mutta ei ollut ennen sen julkaisua ehtinyt viestiin herätä. Kenen versiota meidän pitäisi uskoa, Suomen Kuvalehden vai Ylen päätoimittajan?

Nyt emme siis puhu sellaisesta roskajournalismista kuin MV-lehdestä tai Magnettimediasta, vaan maamme luotetuimmista ja hyvämaineisimmista mediayhtiöistä, joiden olemme halunneet uskoa toimivan objektiivisuuden ja totuudellisuuden vaalijoina yhteiskunnassamme. Puhumme medioista, joiden tehtävä on toimia rehteinä ja valppaina vallanpitäjien vahtikoirina sekä huolehtia, että päättäjät pysyvät totuudessa.

Myös meillä poliitikoilla pitää olla oikeus arvostella mediaa. Tämä ei tokikaan automaattisesti tarkoita pyrkimyksiä median vaientamiseen. Tietty terve jännite median ja päättäjien välillä on hyvä olla.

Arvostan kovasti niitä toimittajia, jotka näinä aikoina pyrkivät tekemään journalismin parhaiden sääntöjen mukaan objektiivisia uutisia luotettavien lähteiden perusteella. Valitettavasti tällaiset uutiset ovat varsin niukkoja mediahyödykkeitä nykypäivän levottomassa mediamaailmassa. Elämme ilmiöiden keskellä, jotka ruokkivat sopimatonta populismia ja jotka houkuttelevat poliitikkoja muokkaamaan agendaansa tämän pohjalta. Helposti vedetään salamannopeita johtopäätöksiä ja annetaan puutteellisiin tietoihin perustuvia kommentteja. Yleensä on viisaampaa malttaa mielensä ja rauhallisesti katsoa ennen kuin ottaa kantaa.

Kun aamuisin herää, on hyvä ensin katsoa peilistä kriittisesti itseään ja omaa toimintaansa. Sitten on helpompi kohdata myös muut ihmiset ja heidän mielipiteensä. Jokainen meistä tekee virheitä. Siksi uskon, että kaikilla meillä on varaa olla hieman armollisempia toinen toistamme kohtaan. Joskus on parempi antaa armon käydä oikeudesta.

Ylös