Ammatillisessa koulutuksessa historiallinen uudistus – Suomen Yrittäjät huolissaan koulutusmarkkinoiden toimivuudesta

20.12.2016 klo 12:17 Kotimaa KD Lehti

Ammatillinen koulutus on uudistumassa. Suomen Yrittäjät pitää koulutuksen alihankintaa suurimpana kysymysmerkkinä hallituksen esityksessä.

Ammatilliseen koulutukseen tehdään suurinta uudistusta vuosikymmeniin. Uudistus koskee koko ammatillisen koulutuksen kokonaisuutta. Lausuntokierros hallituksen esityksestä uudeksi lainsäädännöksi päättyi eilen maanantaina.

– Ammatillista koulutusta on pakko uudistaa, koska osaamistarpeet ovat yhä yksilöllisempiä ja yrityskohtaisempia. Määrämuotoisten tutkintojen sijaan osaaminen kootaan tutkinnon osista, joissa voi yhdistää esimerkiksi teknologia- ja palveluosaamista, johtaja Veli-Matti Lamppu Suomen Yrittäjistä sanoo.

Suomen Yrittäjät nostaa esiin muutamia kriittisiä kohtia. Epäselvää uudistuksessa on se, miten pienten, usein yksityisten koulutuksenjärjestäjien lupakäytäntö järjestetään.

On tärkeää, että kaikkialla Suomessa on tarjolla myös pienten alojen koulutusta.

– On tärkeää, että kaikkialla Suomessa on tarjolla myös pienten alojen koulutusta, Lamppu sanoo.

Suomen Yrittäjien mukaan koulutuksen alihankinta on mahdollistettava siten, että koulutuksenjärjestäjä voi ostaa asiantuntijaorganisaatiolta sellaista koulutusta, jota se ei itse pysty toteuttamaan tai jossa alihankintaorganisaatio osaa asian selkeästi paremmin.

Lamppu ihmettelee hallituksen esityksessä olevaa linjausta siitä, että tutkintoja ja koulutusta ei saa toteuttaa liiketaloudellisin perustein – ei edes silloin, kun tutkinnon maksajana olisi yritys ilman valtion tukea.

– Olemmeko siis sulkemassa entisestään koulutusta aikana, jolloin yhteiskunnan koulutusresursseja joudutaan leikkaamaan voimakkaasti?

Lampun mukaan opetusministeriön pitäisi laatia strategia reformin tueksi. Siinä tulisi esimerkiksi määritellä työssä oleville ja yrittäjille suunnattavan koulutuksen määrälliset tavoitteet.

Uusi lainsäädäntö tulee voimaan vuoden 2018 alussa. Uuteen tutkintorakenteeseen siirrytään vuoteen 2019 mennessä.

Ylös