Poliisijohto: Berliinin yliajo ei tullut yllätyksenä

20.12.2016 klo 08:53 Ulkomaat KD Lehti

Berliinin yliajo ei tullut yllätyksenä, sillä samankaltaisia tapahtumia on ollut niin paljon viime vuosina, arvioi Poliisihallituksen poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen.

– Tämän hetken tietojen valossa tapahtuma näyttää hyvinkin samanlaiselta kuin ne, joita Euroopassa on parin viime vuoden aikana tapahtunut. Siinä mielessä tämmöinen ei enää tule yllätyksenä, Kilpeläinen sanoo.

12 ihmistä kuoli, kun rekan kuljettaja ajoi ajoneuvonsa väkijoukkoon joulumarkkinoilla Berliinin keskustassa eilisiltana. Poliisin mukaan sairaalassa on 48 ihmistä, joista osa on loukkaantunut vakavasti.

Kilpeläisen mukaan tekijän motiiveja on vielä mahdoton arvioida.

Puolalaiselle liikennöitsijälle rekisteröity rekka ajoi maanantai-iltana joulumarkkinoiden väkijoukon sekaan Berliinin ydinkeskustassa.

12 ihmistä kuoli, kun rekan kuljettaja ajoi ajoneuvonsa väkijoukkoon joulumarkkinoilla Berliinin keskustassa eilisiltana. Saksan poliisin mukaan sairaalassa on 48 ihmistä, joista osa on loukkaantunut vakavasti.

Osa Berliinin yliajoissa loukkaantuneista on yhä hengenvaarassa, uutisoi sanomalehti Guardian. Heillä on vaikeita vammoja ja lääkärien mukaan heitä on operoitu läpi yön. Lääkärien mukaan uhreilla on muun muassa sisäisiä verenvuotoja ja sisäelinvammoja.

Yliajojen tapahtumapaikka Breitscheidplatz on Berliinin vilkkaimpia kauppapaikkoja.

Yliajo ei aiheuta Kilpeläisen mukaan Suomessa erityisiä toimenpiteitä. Viranomaisvalvontaa on jonkin verran lisätty jo sen jälkeen, kun Venäjän suurlähettiläs ammuttiin Ankarassa eilen.

Kilpeläisen mukaan poliisi valmistelee jo uuden vuoden valvontaa koko Suomessa.

Vastaavien tapahtumien täydellinen estäminen on kuitenkin mahdotonta, sanoo Kilpeläinen.

– Valtavista viranomaissatsauksista huolimatta tämänkaltaisia tekoja on mahdoton estää kokonaan länsimaisessa demokratiassa.

Lähde: STT
Ylös