Suomesta maailman ensimmäinen maa, jossa luonto saa oman liputuspäivän

9.1.2017 klo 08:00 Kotimaa KD Lehti

Suomi100-juhlavuonna liput liehuvat Suomen luonnon päivänä 26. elokuuta. Näin Suomesta tulee maailman ensimmäinen maa, jossa luonto saa oman liputuspäivän.

Vuonna 2017 Suomesta tulee maailman ensimmäinen maa, joka virallisesti liputtaa luontonsa kunniaksi. Sisäministeriö on antanut liputusmääräyksen Suomen luonnon päivälle eli elokuun viimeiselle lauantaille, 26.8.2017.

Luonnon kunniaksi liputtaminen huipentaa Suomi100-juhlan kunniaksi järjestetyt Luonnon päivät, joihin liittyy satoja järjestettyjä ja omaehtoisia luontotapahtumia.

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi Suomen luonnon päivä on laajentunut neljään Luonnon päivään, joiden takana on jo nyt noin 50 organisaatiota.

Suomen luonnon päivää on perinteisesti vietetty elokuun viimeisenä lauantaina, jolloin juhlitaan luonnon keskeistä roolia suomalaisten elämässä. Suomen luonnon päivän suojelija on rouva Jenni Haukio.

Sisäministeriö antoi loppuvuodesta asiasta virallisen liputusmääräyksen, joten Suomesta tulee maailman ensimmäinen maa, jossa luonnolle on oma liputuspäivänsä.

– Tekemämme kyselyn mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta haluaa juhlistaa Suomen luontoa itsenäisyyden satavuotisjuhlavuonna. Se on siis mitä parhain aihe uudelle liputuspäivälle, sanoo Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen.

– Luonnon vahva esilläolo Suomen satavuotisjuhlinnassa herättää suurta kansainvälistä kiinnostusta. Luonto ja siihen liittyvät ohjelmat olivat keskeinen tekijä, kun suuret kansainväliset matkailumediat Lonely Planet ja National Geographic listasivat Suomen ensi vuoden parhaimpien matkakohteiden joukkoon, Timonen iloitsee.

Idea liputukseen syntyi Suomen luonnon päivän alkuperäisissä taustaorganisaatioissa. Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen ympäristökeskus SYKE, Metsähallituksen luontopalvelut ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto tekivät ehdotuksen sisäministeriölle siitä, että Suomi liputtaisi luonnolleen Suomen luonnon päivänä 2017 satavuotiaan tasavallan kunniaksi.

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi Suomen luonnon päivä on laajentunut neljään Luonnon päivään, joiden takana on jo nyt noin 50 organisaatiota. Luonnon päivät -kampanja aikoo saada liput liehumaan mahdollisimman monissa lipputangoissa sekä näkymään vaikkapa luontoretkillä pikkulippujen, lipuilla koristeltujen retkieväiden tai lippurekvisiitan avulla. Lippuaihe näkyy myös Luonnon päivien someilussa.

Lopullisena tavoitteena on saada Suomen luonnon päivästä eli elokuun viimeisestä lauantaista vakiintunut liputuspäivä.

Luonnon päivät juhlii luontoa koko vuoden

Luonnon päivien tavoitteena on saada kaikki suomalaiset yhdessä luontoon neljänä Luonnon päivänä, joiden aikana juhlitaan suomalaisten luontosuhdetta ja sen jatkuvuutta. Yhtä oikeaa tapaa ei ole: jokaisella on oma luontosuhteensa.
Suomi100-vuonna Suomen luonnon päivän juhlinta saa perinteisten tapahtumien lisäksi uusia erityispiirteitä: Kansallispuistoissa kajahtavat kuorokonsertit. Tavoitteena on saada kuorokonsertti jokaiseen kansallispuistoon – 40:stä kansallispuistosta puuttuu enää vain joitakin. Esimerkiksi Nuuksiossa kajauttavat Ylioppilaskunnan laulajat ja Tapiolan kuoro.
Tämän lisäksi moniin kaupunkeihin levittäytyvä Illallinen taivaan alla -ilmiö leviää luontoon: Taivaan alla luonnossa nautitaan erilaisia piknikejä sekä illallisia.
Luonnon päivien aikana kaikilla suomalaisilla on myös mahdollisuus osallistua toimintaan järjestämällä oma tapahtumansa. Juhlimme yhdessä sitä, miten luonto näkyy suomalaisen leikin, liikunnan, elämysten ja virkistymisen paikkana, sekä kulttuurimme innoittajana ja makuelämysten tarjoajana.

Luonnon päiviä vuonna 2017 on neljä

4. helmikuuta Sukelletaan talveen
20. toukokuuta Villiinnytään keväästä
17. kesäkuuta Rakastutaan kesäyöhön
26. elokuuta Juhlitaan Suomen luontoa

 

Ylös