Neljä viidestä naisesta tyytymätön painoonsa – Yle julkaisi kyselynsä tulokset

9.1.2017 klo 13:54 Kotimaa KD Lehti

Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan neljä viidestä naisesta on tyytymätön painoonsa. Myös suurin osa miehistä haluaisi olla hoikempia.

Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan ainoastaan parikymmentä prosenttia miehistä ja 16 prosenttia naisista on tyytyväinen painoonsa.

Yle julkaisi kyselynsä tulokset tänään maanantaina 9. tammikuuta. Naiset haluaisivat tyypillisesti laihtua pari kiloa, miehet viidestä kymmeneen kiloa. Miehistä seitsemän prosenttia haluaisi lisää painoa.

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg pitää lukuja todella ikävinä, mutta ne eivät yllätä häntä.

– Elintavat ja elinympäristö ovat sellaisia, että painonhallinta on yhä vaikeampaa. Samaan aikaan pitäisi olla muka yhä kovemmassa kunnossa. Tämä ristiriita ajaa aika monet tyytymättömyyteen, Patrik Borg toteaa Ylen nettisivuilla.

Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan ainoastaan parikymmentä prosenttia miehistä ja 16 prosenttia naisista on tyytyväinen painoonsa.

Tyytymättömyyteen löytyy myös terveydellisiä perusteita. Suomalaisista miehistä noin kaksi kolmasosaa ja naisista noin puolet on ylipainoisia. Borg kannustaa lempeästi ihmisiä miettimään tapojaan.

– Moni voisi vähän tarkistaa elintapojaan ja sitten painokin siitä sulaa. Mutta ei asia laihduttamisella ratkea.

Vaikka sekä miehet että naiset ovat tyytymättömiä painoonsa, tyypillinen laihduttaja on nainen. Miehistä puolet ei laihduta koskaan, naisista 35 prosenttia.

Huolestuttavaa Ylen uutisen mukaan on se, että peräti joka kolmas nainen aloittaa laihduttamisen useamman kerran vuodessa.

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin mukaan toistuvat laihdutuskuurit osoittavat, etteivät ne toimi.

– Ihmiset tekevät liian dieettimäisiä ratkaisuja. He toivovat, että ’jos mä nyt tsemppaan ja lakkoilen, niin jos se pysyisi’. Mutta pysyvä painonhallinta ei ole säkäpeliä, vaan siinä pitää tehdä järkeviä asioita maltilla ja ottaa aikaa.

Yle teetti kyselyn Taloustutkimuksella marraskuussa. Siihen vastasi 1 059 15-79-vuotiasta.
Ylös