”Liikenneverkon yhtiöittäminen on kuopattava välittömästi”

19.1.2017 klo 21:23 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman vaatii, että hallitus luopuu selkeäsanaisesti kaavaillusta liikenneverkon yhtiöittämisestä. – Carunan tapauksesta olisi pitänyt oppia jotain, hän muistuttaa.

Östmanin mielestä hanke on käytännössä toteuttamiskelvoton ja asian pitempi vatvominen aiheuttaisi vain merkittävää markkinahaittaa autoalalla.

– Olisi täysin vastuutonta luoda mahdollinen rahastusautomaatti yksityisille yrityksille. Carunasta olisi pitänyt oppia jotain

Pahimmillaan autokauppa voi pysähtyä kokonaan alkukevääksi.

–   Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat jo antaneet ymmärtää, etteivät he tule tukemaan hanketta. Olisi vastuutonta pitää ihmisiä epätietoisuuden vallassa huhtikuun kehysriiheen tai jopa syksyn eduskuntakäsittelyyn asti, Östman sanoo.

Ministeri Bernerin torstaina pitämä tiedotustilaisuus liikenneväyläyhtiöstä ei Östmanin mielestä hälventänyt hankkeeseen liittyneitä huolia. Yhtiöittämisen tuomat edut ovat yhä hämärän peitossa. Seurantalaitteiden käyttöä ei myöskään ole suljettu pois, vaikka niiden käyttö perustuisikin aluksi vapaaehtoisuuteen.

Suurimpana ongelmana Östman pitää kuitenkin teiden käyttäjien kokonaiskulujen nousua. Käytännössä hyötyjiä uudessa järjestelmässä olisivat vain usein uuteen autoon vaihtavat ja heidänkin etunsa häviäisi ainakin alkuvaiheessa vaihtoautojen hinnan romahtaessa.

Uusien käyttömaksujen keräämisen ulkoistaminen yksityisille yrityksille kuulostaa Östmanin mielestä niin ikään erikoiselta.

–   Olisi täysin vastuutonta luoda mahdollinen rahastusautomaatti yksityisille yrityksille. Carunasta olisi pitänyt oppia jotain, sanoo Östman.

Ylös