KD:n vaali-ilme julki: Inhimillisempi ote

27.1.2017 klo 15:13 Kotimaa Esa Erävalo

KD:n vaaliohjelma ja -ilme julkistettiin tänään eduskunnassa. Vaalitunnus on ”Inhimillisempi ote”.

– KD on ajanut inhimillistä otetta lasten, perheiden ja vanhusten hyväksi. Perinteinen linjamme on ollut ennaltaehkäisyn vahvistaminen, kiteytti puheenjohtaja Sari Essayah.

Puolue ajaa pieniä ryhmäkokoja päivähoitoon ja kouluihin ja lisää joustoa perhe-etuuksiin.

– Kiintiöivät tuet ovat kankeita. Haluamme säilyttää kotihoidontuen ja kuntalisät. Esimerkiksi alle 3-vuotiaan kunnallinen päivähoito maksaa 14 000 – 17 000 euroa vuodessa, mainitsi Essayah.

Vanhusten hoitoon tarvitaan riittävästi henkilöstöä

– Vanhusten hoitoon tarvitaan riittävästi henkilöstöä. Nyt on monessa paikassa ympärivuorokautinen hoitolaitos muutettu tehostetun palveluasumisen yksiköksi melkein pelkällä kyltin muutokselle. Samalla hoitomaksut ovat moninkertaistuneet ja vanhukset joutuvat myymään omaisuuttaan. On saatava aikaan valtakunnallinen maksusääntö tilanteen kohtuullistamiseksi.
Essayah toivoi myös työllisyyden kuntakokeilumallin toteuttamista.
– Nyt alle 10% työttömistä on aktivointitoimien piirissä. Ei ole oikein että kunnat joutuvat maksamaan pitkäaikaistyöttömistä Kela-sakkoja 500 miljoonaa euroa vuodessa. Sen sijaan, että näin veivataan rahaa edestakaisin, tulisi nämä rahat sijoittaa kuntakohtaisiin tukiin, joilla kunnissa pystytään auttamaan pitkäaikaistyöttömiä.
KD:n kannustavan perusturvan malli kiinnosti toimittajia. Puoluesihteeri Asmo Maanselkä esitteli mallia. KD tulee julki mallinsa kanssa kuntavaalien jälkeen ”ennen juhannusta”.
 – Malli ratkaisisi monia asumistuen, toimeentulotuen ongelmia ja kannustaisi ottamaan vastaan lyhytkestoisempiakin työsuhteita, totesi Maanselkä.
Heinolassa on ehdokasmäärä jo kaksinkertainen verrattuna viime vaaleihin.
Puoluesihteerin mukaan ehdokashankinta on hyvässä vauhdissa. Erityisesti ovat kunnostautuneet isommat kaupungit Helsinki, Turku, Hyvinkää… ja Heinolassa on ehdokasmäärä jo kaksinkertainen verrattuna viime vaaleihin.

– Ehdokkaita on nyt 1300, ja meneillään on kuumin ehdokkaiden hankinnan vaihe, kun on enää kuukausi aikaa ehdokaslistojen jättämiseen, sanoi  Maanselkä.

Ehdokkaaksi suostuminen on toki entistä vaikeampaa. Tiedotustilaisuudessa kävi ilmi, että puheenjohtaja Sari Essayah soitteli eilen kahdeksan tuntia mahdollisille ehdokkaille.

– Keskustelukulttuuri on muuttunut kovaksi, tarvitsemme inhimillistä otetta myös poliittiseen keskusteluun, rakentavaa otetta etsiä parhaita ratkaisuja. Kun 2008 soittelin ehdokkaita, ei ollut samanlaista tilannetta, että samaa henkilöä tarvitsee kaksi kolme kertaa perustella ehdokkaaksi, kommentoi Essayah.

– 1300 ehdokkaista10% ruotsinkielisiä, mikä vastaa ruotsinkielisten osuutta KD:n jäsenistöstä, täydensi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman.

KD:n tavoite on saada kuntavaaleihin 2000 ehdokasta, kun viime kerralla ehdokkaita oli 1870. Suurempi ehdokasmäärä tietää ennätystulosta, eli yli 4,2%, kun viimeksi kannatus oli 3,7%.

 

Ylös