KD:n puoluehallitus: Vanhusten palveluasumiseen maksukatto

28.1.2017 klo 12:12 Kotimaa Esa Erävalo

Monet kunnat ovat muuttaneet vanhustenhuollon ympärivuorokautisen laitoshoidon yksiköitä tehostetun palveluasumisen yksiköiksi. Näihin tarvitaan KD:n puoluehallituksen mukaan maksukatto.

Tehostetun palveluasumisen yksiköissä hoito pysyy samana, mutta aiempi eläketuloon suhteutettu palvelumaksu vaihtuukin moninkertaisesti korkeammaksi palvelumaksuksi.

– Esimerkiksi Helsingissä palveluasumisen keskihinta on 4 700 euroa kuukaudessa. Maksukäytännöt vaihtelevat suuresti eri kunnissa, mutta kaikkialla Suomessa tehostetun palveluasumisen hinta ylittää reilusti keskimääräiset 1600 euron kuukausittaiset työeläketulot, toteaa puoluehallitus.

Kaikessa hiljaisuudessa vanhustenhuollon palveluihin on siis viety läpi raju palvelumaksukorotus, joka on monikertaistanut hoidosta perittävät maksut ja ajaa ikäihmisiä taloudelliseen ahdinkoon.

KD vaatii, että palveluasumiseen asetetaan valtakunnallinen maksusääntö, jotta hinnat pysyvät kohtuullisina.

KD vaatii, että palveluasumiseen asetetaan valtakunnallinen maksusääntö, jotta hinnat pysyvät kohtuullisina. Tehostetun palveluasumisen hinnalle on asetettava asiakkaan tuloihin suhteutettu maksukatto.

Tällä hetkellä kunnat tai muut palveluntuottajat voivat suvereenisti päättää palveluasumisen maksuista, jotka voivat olla jopa moninkertaiset henkilön tuloihin nähden. Laki sallii maksujen kohtuullistamisen, mutta useimmissa kunnissa tätä ei joko tiedetä tai sitä ei tahdota toteuttaa.

– Silloin kun kyse on tosiasiallisesti laitoshoidosta, hoitomuodon muuttaminen nimellisesti tuetuksi vuokra-asumiseksi tai tehostetuksi palveluasumiseksi on epäeettinen silmänkääntötemppu, toteaa puoluehallitus.

Puoluehallitus kokoontui Jyväskylän Laajavuoressa samassa yhteydessä kuin noin 250 kuntavaaliehdokasta kokoontui koulutukseen ja vaaliavaukseen. Järjestöpäällikkö Mikko Rekimiehen mukaan ehdokkaita on tällä hetkellä ”minä ja 1330 muuta”.

Piireistä Pohjois-Karjala, Helsinki, Varsinais-Suomi, Pohjois-Savo ovat saaneet jo yli 90% viime vuoden ehdokasmääristä, kun vielä on kuukausi ehdokashankinnan loppukiriä jäljellä. Eniten kirittävää on Etelä-Savon ja Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun piirissä.

Puoluehallitus päätti vaaliliitosta Kokoomuksen kanssa Rovaniemellä ratkaistaakseen paikallisesti ristiriitoja herättäneen tilanteen piirijärjestön johdon toiveiden mukaisesti.

Ylös