Kuntavaalivoitto rakennetaan nyt-puolueet etsivät kuumeisesti viimeisiä ehdokkaita

28.1.2017 klo 16:05 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kannusti Jyväskylään kokoontunutta puolueväkeään rekrytoimaan lisää ehdokkaita.

Puolueiden ehdokasrekrytoinnissa eletään ratkaisevaa finaalivaihetta. Ehdokaslistojen sulkeutumiseen on aikaa neljä viikkoa, ja lähes kaikki puolueet ovat vielä kaukana tavoitteistaan.

Kuntavaalistarttinsa Jyväskylässä järjestäneet kristillisdemokraatit ovat tähän mennessä onnistuneet kokoamaan lähes 1400 ehdokasta. Se ei kuitenkaan vielä riitä vaalivoittoa ja puolueen parasta kuntavaalitulosta tavoittelevalle Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’lle.

Viimeisen kuukauden aikana tarvitaan ainakin 600 ehdokasta lisää, jotta ehdokasmäärälle asetettu tavoite täyttyy.

– Vahvista ääni toisen maailman. Kun vallalla on paljon vihaa, on entistäkin tärkeämpää rakastaa

Hänen mukaansa kuntavaaleissa tärkeintä eivät ole ohjelmat, eivät sloganit, eivät tyylikkäät mainokset tai esitteet.

– Kuntavaaleissa äänestetään henkilöä. Kenties puolipakolla sukulaista, ystävää tai työkaveria, Essayah sanoo.

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan alkuvuosi onkin kulunut ehdokkaita kalastellessa. Soittokierroksia on takana lukematon määrä. Essayah’n mukaan harva on vielä kypsä ehdokkuuteen ensimmäisellä soittokerralla vaan useimmiten tarvitaan toinen ja kolmaskin houkuttelu.

Essayah myöntää, että ehdokkaiden rekrytointi käy kokopäivätyöstä.

– Aviomieheni alkoi huokailla yhtenä päivänä, kun olin ollut jo kahdeksan tuntia puhelimessa, hän kertoo.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman vahvistaa Essayah’n arvion ehdokasmäärän merkityksestä.

Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla mahtipuolueen aseman saavuttaneet kristillisdemokraatit ovat jo pitkään asettaneet ehdokasrekrytoinnille kunnianhimoiset tavoitteet ja luoneet strategian niiden toteutumiseksi.

Esimerkiksi Östmanin kotikunnassa, noin 5000 asukkaan Luodossa ehdokkaita on jo 24, mutta tavoitteena on yhä saada lista täyteen eli kaikkiaan 40 ehdokasta.

Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan piireissä Kristillisdemokraateilla on muutenkin runsaasti ehdokkaita väkilukuun suhteutettuna. Heitä on yhtä paljon kuin Uudellamaalla, jossa on yli kaksi kertaa enemmän väkeä.

Sekä Essayah että Östman ovat törmänneet soittelukierroksillaan koottuihin selityksiin. Sopivaa elämäntilannetta ehdokkuudelle ei taida olla olemassakaan.

– Joko sitä on liian nuori tai vanha, omasta mielestään liian tietämätön tai liian fiksu, Östman listaa.

Hänen mukaansa vallalla on myös harhakäsitys siitä, että kunnan asiat olisivat jotenkin monimutkaisia ja ylimaallisia. Östmanin mukaan kyse on arkipäiväisistä asioista ja vaaleissakin menestyy parhaiten, jos antaa toteuttamiskelpoisia ja konkreettisia, mitattavia lupauksia.

Essayah korostaa, että nippelitietoja, kuten kuntien taseita ei ehdokkaan tarvitse vielä pilkulleen osata. Tärkeitä ovat lähipalvelut ja kuntalaisten arkeen vaikuttavat asiat.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä arvioi, että puolueen vaalislogan "Inhimillisempi ote" on mitä parhain puolueelle.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä arvioi, että vaalislogan ”Inhimillisempi ote” on mitä parhain puolueelle. (Kuva: Samuli Rissanen)

Kristillisdemokraattien kuntavaalistartissa esiteltiin puolueen vaali-ilme sekä iskulause: ”Inhimillisempi ote”. Puoluesihteeri Asmo Maanselän mielestä slogan on kristillisdemokraateille mitä sopivin. Se on vastaus talouden kurjistumiskierteelle ja toisaalta vihapuheelle.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kiteytti kristillisdemokraattien politiikan tarkoituksen Dietrich Bonhofferin virteen Hyvyyden voima.

– Vahvista ääni toisen maailman. Kun vallalla on paljon vihaa, on entistäkin tärkeämpää rakastaa, Essayah muistutti.

 

 

Ylös