KD:n Maanselkä: ”Byrokratia pitäisi purkaa, työnteon pitäisi olla aina kannattavaa”

2.2.2017 klo 10:14 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puoluesihteerillä Asmo Maanselällä on ollut viime aikoina lusikka tukevasti sote-sopassa. Hän on perehtynyt sote-uudistukseen ja ihmetellyt, miten voi olla mahdollista, ettei Kristillisdemokraattien kannustava perusturva-malli ole kerännyt laajempaa kannatusta.

Asmo Maanselkä kaipaa isoa uudistusta etuusjärjestelmään.

–  Sirpaleinen järjestelmä voitaisiin yksinkertaistaa.

Hän  listaa tukia: työmarkkinatuki, peruspäiväraha, ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha, yleinen asumistuki, toimeentulotuki.

– Kuitenkaan nämä eivät riitä, vaan usein työmarkkinatuen lisäksi nostetaan asumistukea ja loppukädessä toimeentulotuki varmistaa sen toimeentulemisen.

Maanselkä muistuttaa, että työttömänä oleminen on täyttä työtä.

–  On kova työ etsiä työtä ja raportoida koko ajan te-toimistoon. Sitten kun lähtee työelämään, tulot romahtavat heti. Työn vastaanottamisen pitäisi aina olla kannattavaa.

Maanselkä arvostelee sitä, kuinka paljon on byrokratiaa ja sääntöjä. Lopulta Kela perii takaisin tukia.

– Tukijärjestelmämme ei ole millään mittarilla optimaalisin, hän kritisoi.

Maanselkä selostaa esimerkkitapauksena yksinhuoltajaperheen tukia.

– Jos yksinhuoltaja on työtön työnhakija, niin ensinnäkin hän on oikeutettu työmarkkinatukeen. Sitten on asumistuki ja elatustuki, jonka maksaa joko toinen vanhempi tai valtio, sekä täydentävä toimeentulotuki. Noin 1 500 euron edestä korvataan elämistä.

Toimeentulotuen perusosa siirtyi vuoden alusta kunnilta Kelan maksettavaksi.

– Sinänsä on hyvä asia, että tukimuotoja pyritään automatisoimaan ja helpottamaan. Byrokraattinen taakka saisi olla kevyempi – sosiaalitoimen luukulle meneminen on todella korkea kynnys monelle. Tukia on järkevää yhtenäistää ja keskittää.

–  Ongelmaa syntyy ylipäätään toimeentulotuen käyttämisestä, kaikki saadut tulot vähentävät sitä – ja ihminen joutuu todelliseen köyhyysloukkuun, jos ottaa työtä vastaan.

– Suomessa käytetään todella paljon toimeentulotukea, puoli miljoonaa saa sitä – sen sääntöjä pitäis muuttaa!

Kristillisdemokraattien mallissa kaikki tuet laitetaan yhteen. Sitten tehdään niistä vähenemisaste, jolloin jokaisen kannattaisi ottaa työ vastaan.

Kansainvälisesti ajatellen eri maissa on vähän samantapainen sosiaaliturva. Kuitenkin Ruotsissa kotitaloudet saa todella paljon harvemmin toimeentulotukea, Isossa Britanniassa vain murto-osan Suomeen verrattuna.

– Jos kuten Suomessa toimeentulotuki on sidottu vuokra-indeksiin, se nostaa vuokra-asumisen hintaa. Joten järjestelmälle pitää tehdä jotain!

Onko perustulo ratkaisu ongelmaan?

–  Se ei todellakaan ole mikään vaihtoehto, Maanselkä torjuu.

–  Perustulo on 560 euroa eli noin työmarkkinatuen kokoinen. Se ei lainkaan pura byrokraattista viidakkoa. Se maksaa niin paljon, ettemme ikinä saa niitä rahoja takaisin, hän jatkaa.

–  Kristillisdemokraattien mallissa kaikki tuet laitetaan yhteen. Sitten tehdään niistä vähenemisaste, jolloin jokaisen kannattaisi ottaa työ vastaan. Ja kun systeemi automatisoitaisiin, niin ei tarvitsisi koskaan periä takaisin niitä saatuja tukia.

–  Tukijärjestelmän olisi muututtava kannustavaksi, niin että te-toiminnasta tulisi mentorointitoimintaa, ja ihminen sitoutuisi aktivoitumaan työnhaussa ja ottamaan paremmin vastaan tarjottua työtä, Maanselkä selostaa.

 

Kuuntele KD-Kompassi!

KD Nuorten pääsihteeri Linda-Riina Paavilainen haastattelee puoluesihteeri Asmo Maanselkää. Kuuntele koko KD-Kompassi -haastattelu täältä

Ylös