Presidenti Sauli Niinistö varoittaa protektionismin noususta: ”Aurinko kaartaa brexitin yli kohti Trumptoweria”

2.2.2017 klo 17:33 Politiikka Samuli Rissanen

Presidentti Sauli Niinistö muistutti valitopäivien avajaispuheessaan, että Suomi on hyvin riippuvainen globaalista taloudesta. Protektionismin nousu saattaa vahingoittaa vihdoin käyntiin saatua talouskasvua.

Niinistö muistutti Finlandia-talolle valtiopäivien avajaisjuhlallisuuksiin kokoontunutta väkeä siitä, että kaupan vapaus on lisännyt hyvinvointia meillä ja maailmalla.

– Esimerkiksi äärimmäinen köyhyys on kahdessa vuosikymmenessä puolittunut. Samalla kilpailu on kuitenkin tiivistynyt, ja kysymys kilpailukyvyn parantamisesta on ollut kovin tuttua meillekin.

– Meistä länteen aurinko kaartaa brexitin yli kohti trumptoweria

Niinistön mukaan edessä saattaa kuitenkin olla toinen aika, sillä epäilyt protektionismin noususta ovat aiheellisia.

– Jos rajoituksia pannaan myös toimeen, ne johtavat väistämättä vastatoimiin. Sellainen kierre johtaisi aikamoiseen paradoksiin: Haaste ei enää olekaan vain kilpailukyvykkyys, vaan se, pääseekö sitä käyttämään.

Talouden tai muidenkaan rajojen sulkeminen ei ole lääke globalisaation vinoutumien oikaisuun. Yksikään kansa ei selviä unohtamalla muut.

– Suunnan pitäisi olla kohti avointa yhteistyötä kansainvälisiä pelisääntöjä noudattaen.

Niinistö muistutti, että Suomi on osa länttä, läntisen tradition maa.

– Tätä ei kukaan kyseenalaista. Olemisemme rakentuu demokratian, ihmisoikeuksien ja tasavertaisuuden arvoille. Tähän myös pohjautuu ulkopolitiikkamme suuri linja.

Sen sijaan presidentin mukaan uuden pohdinnan alla on, mikä sitten on se länsi, juuri nyt.

– Meistä länteen aurinko kaartaa brexitin yli kohti trumptoweria. Tämä uudenlainen läntinen asemointi herättää paljon kysymyksiä ja pohdintaa. Uudenvuodenpuheessani korostin, että EU:n äänen tulisi kuulua geopolitiikassa – nyt on tullut selväksi, että eurooppalainen ääni on hyvin tarpeen myös läntisten arvojen vaalijana, Niinistö sanoo.

 

Ylös