Eduskunta äänestää Aito avioliitto-kansalaisaloitteen kohtalosta

16.2.2017 klo 13:59 Politiikka Samuli Rissanen

Vuonna 2015 kokoon kerätty ja 106 000 suomalaisen allekirjoittama kansalaisaloite perinteisen, miehen ja naisen välistä avioliittoa koskevan lain säilyttämiseksi on päätynyt vihdoin eduskunnan äänestettäväksi.

Eduskunta äänestää Aito avioliitto-nimellä kulkevasta kansalaisaloitteesta ja nykyisen, voimassa olevan avioliittolain kohtalosta huomenna perjantaina.

Tänään aiheesta käydään eduskunnan kyselytunnin jälkeen alkavassa täysistunnossa palautekeskustelu lakivaliokunnan mietinnöstä.

Aloite on ollut lakivaliokunnan valmisteltavana. Valiokunta päätti äänestyksessään tällä viikolla, ettei jatka asiantuntijakuulemisia vaan valmistelee pikavauhtia mietinnön. Mietintö esittää aloitteen hylkäämistä.

Aito avioliitto-kansalaisaloite kerättiin kokoon vuoden 2015 aikana. Sen allekirjoitti 106 000 suomalaista. Aloite on sukupuolineutraalia avioliittolakia ajaneen Tahdon2013-aloitteen vasta-aloite

Sen sijaan mietinnön vastalause, jonka on ensimmäisenä allekirjoittanut kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen, esittää aloitteen hyväksymistä.

Huomenna perjantaina (17.2.) äänestetään, edetäänkö mietinnön vai vastalauseen pohjalta. Perjantaina on siis Aito avioliitto-aloitteen ratkaiseva äänestys.

Mikäli Aito avioliitto -nimeä kantava aloite saisi eduskunnassa äänten enemmistön, se kumoaisi maaliskuun alussa voimaan astuvan sukupuolineutraalin avioliittolain, jonka eduskunta hyväksyi joulukuussa 2014 äänin 101-90.

Tällöin samaa sukupuolta oleville ei tulisi oikeutta mennä naimisiin. Muutoin laki sukupuolineutraalista avioliitosta astuu voimaan 1.3.

Aito avioliitto-kansalaisaloite kerättiin kokoon vuoden 2015 aikana. Sen allekirjoitti 106 000 suomalaista. Aloite on sukupuolineutraalia avioliittolakia ajaneen Tahdon2013-aloitteen vasta-aloite.

Aito avioliitto-kansalaisaloite luovutettiin eduskunnan puhemies Maria Lohelalla kesäkuussa 2016. Se jälkeen aloite on ollut sekä lakivaliokunnan että perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Aiheen tiimoilta on järjestetty asiantuntijakuulemisia.

Ylös