Saimaannorpalle pesimärauha

25.2.2017 klo 14:19 Kotimaa Esa Erävalo

Saimaan heikon lumitilanteen vuoksi on viime viikkoina kolattu norpille apukinoksia. Metrin korkeita, kolme metriä leveitä ja kahdeksan metriä pitkiä sekä tiiviiksi poljettuja.

– Rannassa on jään alla oltava yli 80 cm vettä, jotta norppa mahtuu uimaan alta ja kovertamaan kinokseen pesän, kertoo Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela.

Norppa kaivaa jäähän kulkuaukon ja lumeen onkalon. Kinoksen toivotaan kestävän huhtikuulle, jolloin poikanen on kuukauden tai parin ikäinen.

– Lumettomina talvina jopa puolet kuuteista voi menehtyä, toteaa Jouni Koskela, jonka vastuulla ensimmäinen lumikinosprojekti oli kolme vuotta sitten.

Luonnonkinoksia ei ollut silloin ollenkaan ja lähes kaikki kuutit syntyivät apukinoksiin. Apukinosten ansiosta kuuteista jäi eloon yli 80 %.

– Ilman apukinoksia moni poikanen syntyisi avoimelle jäälle, vailla suojaa säätä ja kettuja vastaan.

Nyt Koskela on ollut kinoksia rakentamassa ”vain” kymmenenä päivänä.

– Toissaviikolla saatiin ison vapaaehtoisjoukon avulla noin 270 kinosta tehtyä. Sitten annettiin pesimärauha, eikä mennä norppajäille ennen kuin huhtikuun alussa.

Koskelan vastuulla on huhtikuun alussa alkava laskenta.

– Minulle se on vuoden kohokohta. Siihen perustuu arvio norppakannan koosta.

Kuuteistakaan eivät kaikki jää eloon. Verkot ja katiskat ovat edelleen niiden suurin uhka.

Kuuteistakaan eivät kaikki jää eloon. Verkot ja katiskat ovat edelleen niiden suurin uhka.

– Saimaannorppa-LIFE-hankkeessa on kehitetty myös norppaturvallinen rysä, Koskela suosittelee.

Hän on ollut norpan kanssa tekemisissä lähes koko työikänsä. 1990 lähtien Joensuun yliopistolla tutkimuksen parissa ja 1998 lähtien Metsähallituksessa norpan suojelusta vastaavan ylitarkastaja Tero Sipilän ”oikeana kätenä”.

Muutama vuosi tosin meni maailmaa kiertäessä, mutta 2013 alkoi EU:n rahoittama viisivuotinen suojeluprojekti, johon Koskela palasi.

– On pitänyt myös tehdä väitöskirja norpan käyttäytymisestä ja ekologiasta. Puolen vuoden työ olisi jäljellä, mutta ei tahdo aika riittää.

Koskela on KD:n Etelä-Savon piirin puheenjohtaja ja Savonlinnan kaupunginvaltuutettu.

Ylös