Kuntavaalien ehdokasasettelu umpeutuu-jäävätkö mahtipuolueet tavoitteista?

28.2.2017 klo 09:49 Politiikka Samuli Rissanen

Kuntavaalien ehdokashakemukset on jätettävä kuntien vaalilautakunnille viimeistään tänään 28.2. Kolmelta suurimmalta kuntapuolueelta puuttui viikko sitten vielä tuhansia ehdokkaita. Pienet puolueet ovat pärjänneet ehdokasasettelussa paremmin.

Kuntavaalien ehdokasasettelun takaraja umpeutuu tänään. Vaalituloksen kannalta tärkeä ehdokasasettelu on sujunut suurimpien puolueiden osalta aiempaa nihkeämmin.

Kuntalehti uutisoi viime viikolla, että kolmelta suurimmalta kuntapuolueelta eli kokoomukselta, Sdp:ltä ja keskustalta, puuttui yhteensä tuhansia ehdokkaita verrattuna viime vaalien ehdokasmääriin ja tavoitteisiin.

Pienemmät puolueet uskovat saavuttavansa entiset ehdokasmäärät

Ehdokasmäärien vähenemistä selitetään kuntarakenteen muutoksella ja sillä, että joissakin kunnissa on päätetty pienentää valtuustoja, mikä laskee myös ehdokasmäärin maksimia. Eniten kuntarakenteen muutos voi Kuntalehden arvion mukaan vaikuttaa keskustan ehdokasmäärään.

Pienemmät puolueet uskovat saavuttavansa entiset ehdokasmäärät.

Esimerkiksi Kristillisdemokraatit on jo ylittänyt vuoden 2012 ehdokasmäärän, joka oli 1870 ehdokasta.

Myös organisaation kattavuus vaikuttaa ehdokasmäärään. Perussuomalaisilla ja vihreillä on harvempi valtakunnallinen organisaatio kuin vanhemmilla puolueilla, mikä näkyy myös ehdokasmäärissä. Molemmilla puolueilla on runsaasti kuntia, joissa ei ole minkäänlaista toimintaa eikä siten myöskään ehdokashankintaa.

Kuntavaalit järjestetään 9. huhtikuuta.

Kuntavaalit 2017

– Ehdokashakemukset jätettävä viimeistään tiistaina 28.2. ennen kello 16:ta.

– Ehdokasasettelu vahvistetaan torstaina 9.3.

– Ennakkoäänestys kotimaassa 29.3.-4.4.

– Ennakkoäänestys ulkomailla 29.3.-1.4.

– Vaalipäivä sunnuntai 9.4.2017

 

Ylös