Ruokapolitiikalla elvytetään kotimaista elintarviketuotantoa

1.3.2017 klo 15:30 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman muistuttaa, että vain välittömillä ja oikein kohdennetuilla toimilla suomalainen elintarviketuotanto- ja maatalous voidaan saada ulos akuutista kriisistä.

Östman piti kristillisdemokraattien puheenvuoron hallituksen ruokapolitiikasta.

”Ruoka2030, Suomi-ruokaa meille ja maailmalle”-selonteon mukaan tavoitteena on, että kotimainen elintarviketuotanto kasvaa. Kasvunäkymiä on sekä kotimaisessa kulutuksessa että vientimarkkinoilla.

Pitkästä aikaa elintarviketeollisuuden vientinäkymät ovatkin valoisat. Uudet vientiin suunnatut elintarvikeinnovaatiot ja kohdemarkkinoille räätälöidyt erityistuotteet nostavat jalostusastetta ja tuovat lisää työtä suomalaisille.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä toivoo, että maininta selonteossa tarkoittaa sokeriveron toteutumista

Östmanin mukaan viennin edistämiseksi ja brändien luomiseksi on tehostettava kansainvälistä markkinointia.

– Suomessa on tapana sanoa, että hyvä tuote myy kyllä itsensä, mutta juuri tässä hyväuskoisuudessa on meidän ongelmamme. Kyllä ne erinomaiset tuotteet pitää myös osata myydä. KD esitti vaihtoehtobudjetissa yritysten markkinointi- ja kansainvälistymisavustuksiin 15 miljoonan euron lisäystä, mutta tämä torpattiin hallituspuolueiden suunnalta, hän muistuttaa.

Kuluttajien toivomaa luomutuotantoakin on kristillisdemokraattien mielestä vielä mahdollista lisätä.  Laadunvalvonnan vuoksi on tärkeää, että elintarvikealan yritykset luovat brändituotteita, jotka voidaan tuotantoketjussa jäljittää alkutuottajalle asti, ja kehitys kohti kaupan omia tuotenimikkeitä ei enää syvene.

Östmanin mielestä on myönteistä, että selonteko nostaa esille varsinkin lasten ja nuorten liiallisen sokerin kulutuksen sekä mahdollisen terveysperusteisen veron.

Kristillisdemokraattien esittämä terveysperusteinen valmistevero lisättyä sokeria sisältäville tuotteille edistäisi hyvinvointia vahvistavia ruokavalintoja sekä elintarviketeollisuuden tuotekehitystä kohti terveellisempiä elintarvikkeita.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä toivoo, että maininta selonteossa tarkoittaa sokeriveron toteutumista.

Selonteko asettaa tavoitteeksi myös tilojen mahdollisimman suuren energia-, ravinne- ja rehuomavaraisuuden, esimerkiksi lisäämällä biokaasun ja sähkön käyttöä myös työkoneiden käyttövoimana.

– Tämä on myös meille tärkeää ja siksi olemme esittäneet useita keinoja lisätä liikennebiokaasun tuotantoa maatiloilla. Yksi niistä on, että biokaasulaitoksen rakentamiseen saisi vastaavaa tukea kuin nyt voi saada navetan rakentamiseen, Östman ehdottaa.

 

Ylös